България ще бъде притискана и от Турция, и от Русия.

Така журналистът Мохамед Халаф коментира пред Нова телевизия очакваното сближаване между Анкара и Москва. Утре турският президент Реджеп Ердоган пристига на визита в Русия и се очаква да се срещне с колегата си Владимир Путин.

Сближаването между двамата лидери ще промени отношенията на Турция със страните от Близкия изток, особено със Сирия. В момента Русия е големият играч там. Не е тайна, че Анкара помага на ислямистите.

И двамата президенти имат нужда един от друг. Путин търси съюзници. Колкото повече съюзници, толкова по-добре. В момента той печели от политиката срещу ЕС, каза журналистът.

Не случайно българският премиер Бойко Борисов ще ходи в Турция, смята Халаф.

"Явно Борисов е загрижен от развитието на нещата там. Най-много го тревожи какво ще стане със споразумението с ЕС за бежанците. България е най-уязвима като членка на ЕС, защото ако те бъдат пуснати от Турция, към България идва цунами", заяви журналистът.

Мохамед Халаф коментира и снощния митинг в Истанбул в подкрепа на Ердоган. Според различни сведения на него са се стекли между 1 и 5 милиона души.

"Никой не може да каже колко хора е имало. Вричанията от рода на "Ще умрем" са от твърдото ядро на управляващата партия. Но проблемът не е в плакатите, а накъде отива Турция. Тя отива към страните от Третия свят - полицейска държава. Армията, която бе организирана и въоръжена от НАТО, вече е разделена. Тя вече няма тази сила, която имаше досега. Турция отива към пълна диктатура", каза Халаф.

Според него митингът е изпратил няколко послания навън - към НАТО, ЕС и Русия. Те са, че Ердоган има голяма подкрепа и че тези, които го атакуват и критикуват, не са прави.