Окръжна прокуратура–София е изпратила до съдебните органи на Република Турция молба за правна помощ за екстрадиция на техния гражданин Фарук Бекташ в България. Това съобщават от държавното обвинение, напомняйки, че заповедта за международно издирване е за това, че на 24.07.2016 г. той причини смъртта на българските граждани Бойко Бойков и Таня Бойкова.

Като е известно, три дни след инцидента Бекташ получи от Окръжния съд мярка за неотклонение „домашен арест“, защото показа договор за наем в София. Магистратите не уважиха протеста на прокуратурата, че той доказва два съвсем различни адреса – един в центъра на ул. „Цар Борис  I” и друг – в кв. Враждебна. Освен това Бекташ, който е с постоянен адрес в Германия, няма трайна връзка със страната ни – нито роднинства, нито бизнес, имущество или друго, което да го задържа трайно.

В четвъртък, когато апелативният съд трябваше да потвърди или промени мярката за неотклонение, официално стана ясно това, което сред мотористите се говореше от дни – че още на 30 юли полицай е установил, че турчина го няма на посочения адрес.

Това пък е съобщение от една от рокерските фейсбук страници още от 1 август:

 

Апелативните магистрати му наложиха постоянно задържане и го обявиха за издирване.

Стотици мотористи протестираха срещу съдебната система заради случая с Фарук Бекташ.

Случаят предизвика бурни протести сред рокерите както срещу съдебната система, така и пред турското посолство, което според тях има някакво отношение към напускането на страната от Бекташ.
Посланик Сюлейман Гьокче категорично отрече такова нещо пред БНР в петък.

Държавното обвинение използва всички инструменти на международната правна помощ за издирване на лицето, се казва още в днешното съобщение на прокуратурата.

По-рано днес стана ясно, че още на 5 август – деня, след като Бекташ не се яви в Апелативния съд, ОП-София е изготвила Европейска заповед за арест (ЕЗА) за него.