Национален център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинкса помощ се готви да разкрие здравното министерство. Постановлението за създаването му, заедно с мотивите на министър д-р Петър Москов, са публикувани в сайта на ведомството и очакват единствено одобрението на премиера Бойко Борисов.

Планира се в центъра да работят петима души, които ще бъдат осигурявани за сметка на незаети бройки в домовете за медико-социални грижи за деца. Директорът му ще бъде избран чрез конкурс, а работатата му - регламентирана чрез правилник, издаден от здравния министър.

На практика новото звено ще бъде със статут на здравно заведение, юридическо лице, на бюджетна издръжка, като предметът му на нейност ще бъде: научна, експертно-консултативна, информационно-аналитична, методическа и учебна дейност в областта на спешната медицинска помощ и медицинската помощ при бедствия, аварии и катастрофи.

Центърът ще е второстепенен разпоредител с бюджетни средства, като разходите за създаването и осъществяването на дейността му ще са за сметна на утвърдени вече разходи на здравното министерство.