Френският гражданин Мурад Хамид, за когото има данни, че се е занимавал с терористична дейност, е пристигнал в страната ни с влак от Сърбия и безпроблемно е излязъл през границата ни с Турция, съобщи днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 20-годишният мъж, който е брат на съпругата на един от атентаторите на френското списание "Шарли Ебдо", беше задържан у нас на 29 юли, след като граничните власти на югоизточната ни съседка го върнали обратно, съобщава "Дарик".

За него е издадена Европейска заповед за арест (ЕЗА) от Франция.

20-годишният Хамид в момента се намира в следствения арест на "Г.М. Димитров" където чака делото за екстрадициция, което ще се гледа в сряда от Софийския градски съд.

Преди да се озове в ареста обаче, Мурад Хамид пътувал с влак от Франция през Сърбия и на 26 юли пристигнал у нас. Пред граничните ни власти той декларирал като цел на пътуването си едноседмична почивка. Два дни по-късно обаче, на 28 юли през нощта, безпроблемно преминал границата ни с Турция през ГКПП-Капитан Андреево, поясни Арнаудова.

"Тъй като не е имало каквато и да е забрана лицето да се придвижва на територията на страната, нито да се спира неговото движение, той е бил пропуснат. Турските гранични власти обаче са го върнали, експулсирали са го незабавно, тъй като лицето е имало забрана за влизане в страната им за период от 5 години", уточни тя.

Въпреки че до задържането на Мурад Хамид се стига след реакцията на турските гранични власти, в първия си коментар по случая вчера вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви, че той е бил арестуван у нас заради типичното си поведение на терорист.

"Имал е поведение типично за чуждестранен боец и е идентифициран по този начин", посочи тя.

Какво е било поведението на 20-годишният младеж с френски паспорт при преминаването му на сръбската, българската и турската граници от прокуратурата не дадоха информация.

Категорично обаче Мурад Хамид първоначално не е арестуван в нито една от трите държави. Едва след принудителното му връщане на наша територия, от Франция постъпва притеснителна информация за младия мъж, стана ясно днес.

"Постъпва информация, че лицето представлява пътуващ боец към Ислямска държава и се счита за особено опасен. Председателят на ДАНС, събирайки цялата информация за лицето, е издал заповед за експулсиране и  забрана за влизане в Република България за срок от 10 години. Прието е, че лицето представлява истинска, настояща и сериозна заплаха за националната сигурност", поясни Арнаудова.

Тя го окачестви като "истинска, настояща и сериозна заплаха за националната ни сигурност".

Докато тече процедурата по връщане на Мурад Хамид обратно в Сърбия, откъдето е дошъл у нас, в България пристига и ЕЗА с посоченото основание - че той участва в организирана група за подготовка на терористични актове.

Самият Хамид е бил обявен в началото на юли за безследно изчезнал именно от сестра си, която е съпруга на Шариф Куаши.