Мащабите на трагедията в Скопие са няколко пъти по-големи от "Аспарухово". В "Аспарухово" бяха арогантни нещата - в самото дере, там където трябва да има мост, имаше къща. Сега вече я няма...

Така шефът на Главна дирекция пожарна и аварийна безопасност гл. комисар Николай Николов коментира тази сутрин пред Нова тв случилото се в Скопие, където присъства лично на спасителните дейности.

Ако трябва да се посочват още причини, той каза, че в македонската столица кварталът, където е било бедствието, е презастроен, има и канализация, която работи, "но не толкова добре". Все пак спасител № 1 на страната каза, че причините са много и комплексни и че изсипалите се 93 л на кв. м за два часа са огромно количество, доближаващо месечните норми.

В Скопие от 70 г. не се помни такъв дъжд - от 1962-63 г., малко преди земетресението, е имало подобна буря. Това са 93 л, а са падали най-много по 30 л на квадратен метър!

Николов каза, че участък от чисто нова магистрала е бил най-смъртоносен, а голяма част от жертвите са хора, които са били в коли. Той отказа да гадае дали не са "икономисани" дейности по магистралата.

Калният поток идва внезапно с изключителна сила и със скална маса. Имало е спрели коли и най-много жертви са в колите, каза огнеборец № 1 на България.

Той специално подчерта, че част от участниците в спасителните акции, които са отишли от Столична община, са доброволци и ги поздрави.

Помолен да прогнозира, ако в София  има подобен порой, какво ще стане, той каза:

В София, ако падне такъв дъжд, ще има наводнени подлези и тук-таме наводнени сгради. Но София е много по-различна от Скопие.

Според гл. комисар Николов вече няма надежда да бъдат открити живи хора.