Дъжд примесен с бели прахови частици притесни хората, живеещи в района на ТЕЦ „Бобов дол", предаде Дарик. От централата обаче уверили, че няма опасност за населението и околната среда.

Колите са покрити с бял прах.

Ставало въпрос за моментно състояние, което не застрашава хората.

„Това е моментно състояние, което се е получило поради прекарване на малко повече газове през сероочистка номер 1, вече всичко е нормализирано и няма да има проблеми", заяви Венелин Иванов, главен механик на ТЕЦ „Бобов дол".

Той допълни, че ТЕЦ „Бобов дол" в момента работи на диспечерско управление. Два блока работят, като трети блок е като студен резерв на диспечерска служба. Работи се със сероочистка номер 1.

„През нея прекарваме всички газове от двата работещи блока, което допринася за очистване на серните окиси в атмосферата. Когато обработените газове излизат от комина на сероочистката, при ниско атмосферно налягане, при определена температура на околната среда се получава конденз. В някои моменти той може да падне върху почвата и се получават такива неща. Не са опасни, няма основания за опасения, както за хората, така и за околната среда", заяви Иванов.