Ръководствата на БСП и АБВ решиха днес бившият шеф на ВВС ген. Румен Радев да бъде обща кандидатура за президент на двете партии. Това стана след продължила над час среща, водена от лидерите Корнелия Нинова и Георги Първанов.

Нинова уточни, че това все още не е окончателно решение, тъй като всички номинации на БСП досега, на партийни и не партийни  лица, трябва да бъдат обсъдени и гласувани на Националния съвет на столетницата. На въпрос защо Радев е предпочетен пред партийните лица от ръководството, тя изтъкна, че той е номиниран и от местните структури в 12 области. 

"Вярвам, че това е една не само равноотдалечена, но и равноприближена кандидатура, която има всички шансове да спечели", заяви лидерът на АБВ.

БСП и АБВ се събраха и решиха, че ген. Радев е общата им кандидатура за президент.

На въпрос защо все пак оттегля себе си като кандидат, Първанов отговори:

"Вярвам, че генерал Радев ще е по-добър президент".

Нинова добави, че фигурата на вицепрезидент ще бъда избирана едва когато се потвърди кандидатът за президент, за да може и той да изрази мнение, а според Първанов е логично именно Радев да си избере вицето.

Лидерката на БСП призна, че членовете на Изпълнителното бюро на партията Юрий Асланов и Костадин Паскалев вчера са подали оставки. Заседанието на бюрото бе посветено на номиниациите на БСП за президентските избори, като пленумът, който трябва да реши този въпрос, бе отложен. Оставките обаче не са били приети и няма да бъдат внесени в националния съвет за обсъждане.

"Продължавамe да работим в този състав", заяви Нинова.

И допълни, че не е длъжна веднага да посочи свои заместник-председатели.