Генерал Акън Йозтюрк - командващ военновъздушните сили на Турция, е бил човекът, когото организаторите на неуспешния преврат са искали да назначат за президент, пише в. "Хюриет". Това било установено в хода на разследването и ще бъде включено в обвинителния акт, подготвян от прокуратурата в Анкара.

Йозтюрк, смятан за водач на метежа, бе задържан на 16 юли във военновъздушната база "Акънджъ", намираща се недалеч от Анкара. Той бе назначен за главнокомандващ ВВС през август 2013 г. Според обвинението дори като президент той смятал да остане начело на Военновъздушните сили.

След ареста на Йозтюрк в медиите бяха разпространени снимки от ареста, на които се вижда, че той е с окървавено ухо и превръзка. Самият генерал не се призна за виновен, въпреки че публикации на проправителствени медии твърдяха обратното.

Снимките показват окървавения генерал Йозтюрк след арестуването му.

В показанията си Йозтюрк твърди, че в деня на метежа е бил в Измир. След като бунтът започнал в Истанбул, той убедил военните в "Акънджъ" да не се присъединяват към метежниците и оттам не излетял нито един самолет.

Същевременно турски офицер в база на НАТО в САЩ е потърсил политическо убежище там, предаде Ройтерс. Военният чиито име и звание не се споменават, прибягнал до тази стъпка, след като е бил отзован от правителството в Анкара заради неуспешния опит за преврат.

Източник в турското посолство във Вашингтон разкри, че става дума за контраадмирал Мустафа Угурлу. Анкара издала заповед за ареста му, но той така и не се явил пред представители на властите в родината си.

На 22 юли Угурлу оставил значките и личната си карта в базата и оттогава никой не е чувал нищо за него. Контраадмиралът бил заместник-командир на Генщаба за командване, контрол, разгръщане и устойчивост.

Случаят с Угурлу може допълнително да обтегне отношенията между САЩ и Турция. Анкара настоява Вашингтон да предаде ислямския проповедник Фетуллах Гюлен. Живеещият в САЩ Гюлен е обвиняван от турските власти като основен организатор на метежа.