Нека си го кажем - Доналд Тръмп не е доброволен агент на Путин и не е ясно до каква степен Путин се опитва да избере Тръмп за президент. Действителният въпрос е, че Тръмп и Путин споделят един и същ нихилистки подход към международните отношения. Заедно те биха могли да преобразят нашия свят.

Путин вече поощри потока от безсърдечен, циничен и абсолютно безпринципен опортюнизъм в това, което преди появата му бе смятано за все повече сътрудничеща и разумна международна общност. Руският президент прегърна и усъвършенства използването на лъжи в името на геополитическо преимущество, преследва и ликвидира свои опоненти в чужди столици, нахлу в съседни страни както открито, така и прикрито, намеси се в изборите в други страни и се присмя над правилата, властващи в световните търговия и спорт.

През повечето време той успяваше, като наложи модел на беззаконие и лъжи, който други режими започнаха да следват. Като забеляза, че един от главните опоненти на Путин - Александър Литвиненко, бе убит в сърцето на Лондон, без това да доведе до сериозни последици, Китай прибягна до отвличането на дисиденти, включително на британски гражданин от Хонконг. Реджеп Тайип Ердоган - бъдещият турски Путин, все още не е убил или отвлякъл чуждестранен критик, но той заблуди Германия и я накара да одобри законови действия срещу неин собствен гражданин, който го обиди.

Путин успя да съчетае откровени фалшификации с базирани върху документи репортажи при обяснението на международните събития. Например Москва твърди, че агенти на американското разузнаване, а не украинският народ носят отговорност за свалянето на лиента на Путин - бившия президент Виктор Янукович (който някога бе наел Пол Манафорт - мениджъра на кампанията на Тръмп). А Хилъри Клинтън взела, че наредила провеждането на масова антипутинска демонстрация в Москва преди пет години - като вероятно заработила хонорара за руското проникване в сървърите на Националния демократически комитет (НДК).

Путин или сам вярва в тези лъжи, или предполага, че те не са различни от историите, които дрънкат западните политици. Във всеки случай, той съумя да създаде алтернативна реалност. Това е светът, който Западът познава, а това е светът на Путин. Тези, които гледат сателитна телевизия, могат да избират.

Това също е нещо, от което се учат другите режими. Повече от всякога преди, благодарение на интернет и сателитната телевизия, светът е залят с подхранвани от държавата теории на конспирацията, повечето от които са антиамерикански.

„САЩ имат таен план за разделянето на Египет на части“, казва режимът на Абдел Фатах ал Сиси.

„Не, твърде ангажиращо е да бъде финансиран военен преврат в Турция“, твърди Ердоган.

„Глупости“, заявява венецуелският президент Николас Мадуро. Заговорът на САЩ е фокусиран върху свалянето му чрез военно нахлуване.

Путин владее до съвършенство изкуството на измамата и предателството.

Колкото и да е пристрастна и отровена, американската политика като цяло е избягвала подобни патологии. Така бе до издигането на Тръмп. Тръмп не прибягва до насилие като Путин. Но постоянното прегръщане от негова страна на фалшификациите, цинизма и лишеното от морал преследване дори на минимален интерес си е чиста проба американско изражение на путинизма, което вероятно ще видим. Това повдига зловещия въпрос как ще изглежда светът, ако и двамата са на власт.

Да започнем със съюзите и мултилатерализма. В продължение на повече от век най-близките съюзници на САЩ бяха финансирани въз основа на споделените ценности. При президентство на Тръмп САЩ, подобно на Русия, ще имат не съюзници, а само клиенти. Посланието на Вашингтон до Естония ще бъде отзвук на това от Русия до Беларус:

"Плащайте си за подкрепата на суперсилите, правете каквото се иска, иначе ще ви изоставим."

Подобно на Путин, Тръмп ще създаде своя собствена глобална реалност. Нищо, че от 2009 г. насам от САЩ са се завърнали повече мексиканци, отколкото са емигрирали. В света на Тръмп те се стичат през границата, като това изисква издигането на стена. Лъжите на САЩ и Русия може да се застъпват. Тръмп и Путин се надпреварват да твърдят, че няма руски войски в Украйна, дори когато те продължават почти всеки ден да убиват украинци.

Кой ще защитава истината? може би Швеция.

Тръмп вероятно ще задоволи най-съкровеното желание на Путин, което е да бъде равен на американския президент, и да делят света на сфери на влияние. Резултатът ще бъде катастрофален за редица страни в Евразия и Близкия изток. Тръмп може да бъде придуман от Путин да предаде Украйна и Грузия, а може би също Египет и Йордания. И той може да се съгласи. В края на краищата бизнесменът може да стигне до извода, че по тези места не могат да се правят пари.

Тръмп се показва като човек, сключващ трудни сделки с добронамерен вожд. Той със сигурност подценява безкрупулността на Путин и игнорира неговото възприятие за американско-руските отношения като за игра с нулева сума. След 15 години на власт Путин овладя изкуството на измамата, предателството, саботажа и тактическата агресия. В сравнение с него Тръмп е дилетант. така че последиците от свят на Тръмп и Путин може да бъдат не само триумф на аморално държавничество. Те ще бъдат засилване на руското влияние в ущърб на американското.

------

* Авторът е заместник главен редактор на американския вестник "Вашингтон пост", откъдето публикуваме коментара.