Рокери протестираха срещу неефективността на съдебната система. Отново. Повод за недоволството им е тежката катастрофа край Драгоман, при която загина семейство български мотористи, след като бе блъснато от турския шофьор Ферук Бекташ. След това Бекташ се укри от закона.

В 19 часа тази вечер пред сградата на Съдебната палата в София мотористите се събраха, за да изразят протеста си и да поискат затвор за убийците на пътя.

Във Варна мотористите оставиха машините си извън пешеходната зона и наредиха каските си по стълбите пред съда в града. Те запалиха свещ за убитото на пътя семейство и за всички жертви на войната по пътищата.

И в Пловдив около 200 мотористи протестираха мълчаливо пред Съдебната палата в града, изразявайки своята солидарност с мотобратството в страната. Имаше хора и от Стара Загора. Те също наредиха на стълбите пред съда каските си в знак на траур за загиналото семейство.

В Русе се събраха над 100 членове на трите мотоклуба, както и свободни мотористи. Протестът премина при засилено полицейско присъствие, а Съдебната палата бе опасана с полицейска лента. Това не попречи на рокерите, след като паркираха над 70 мотора отстрани на сградата, да прекрачат лентата и да поставят на стъпалата каските си. Заедно с тях те оставиха и портретите на загинали при пътни инциденти свои братя – като Ивайло Андреев, който също бе убит от турски шофьор на пътя, а делото му все още няма развитие.

В Бургас мотористите окупираха сградата на Темида. Те бяха подкрепени от много хора, които са на ваканция в морския град. Мотористи и много жители на Старата столица пък затвориха главната улица на Велико Търново и подкрепиха колегите си от цялата страна.

Общо в 22 града ще продължат да се организират протести като бройката им непрекъснато се увеличава.

Тежката катастрофа стана на 24 юли. Двамата мотористи - Таня и Бойко Бойкови, тръгнали на мотор за Австрия, за да видят внука си, когато бяха пометени от Бекташ, движил се със 120 километра в час при разрешени 60.

След това турският шофьор получи мярка „домашен арест” и се укри от закона. Властите го обявиха за общодържавно издирване и поискаха съдействие от турските си колеги.