Студенокръвни, безразлични, но и красиви растения, изразени в печатна графика ще разкрият една отделна реалност на изложба в Пловдив, отваряща врати от утре, петък, 12 август. 

Дарена Георгиева, чиито творения ще можете да видите за пръв път самостоятелно в Галерия А+ (ул. Загреб 18), ги определя като "хаотична серия, вдъхновена от изследване на природните форми, тяхната структура и движение, природните закони, базирани на симбиозата между ред и хаос, както и влиянието на всичко това върху човека и неспособността му да им се съпротивлява успешно."

Основни техники са литографията и дигиталният печат. Творбите от втория тип са високи 3 метра платна-мрежи, на които са изобразени подобни на тапеп, но по-реалистични растителни патерни, спуснати от тавана. Литографията пък е стара техника, която в миналото се е използвала и като печатно средство, не само за рисуване, както днес. Представени са малки формати, изпълнени с молив, като контраст на големите плакати.

Този контраст демонстрира сблъсъка на изкуственото и естественото, подчертаването на първото прави по-ярко второто.

"В природата, по същество и в детайл, всяко нещо е различно и уникално, но погледнато по-обобщено, то образува модел, по който се повтаря, това е биологичният живот. Той следва модел на повтаряемост не само визуално, но и самореализирайки се. Повтаряемостта може да бъде забелязана навсякъде - в дивото и урбанистичното, в сгради, хора, коли, дървета, вълни, в моделите на поведение", разказва Дарена.

Според нея повтарящите се модели изграждат една отделна реалност, пейзаж, в който ключов е детайлът, който, макар малък и незначителен, започва да доминира, когато е повторен многократно.

"Така, както и човешките привички и „грешки“, повторени многократно, стават начин на живот", казва още младата художничка.

Изложбата ще е отворена до края на месец август. Тук можете да видите страницата на събитието във фейсбук.

Дарена Георгиева

Това е поредна, но първа самостоятелна изложба на младата артистка, завършила "Графика и илюстрация" и "Керамика и стъкло" в НБУ, магистратура "Графика" в Националната художествена академия в София и специализирала в Чехия и Полша. Тя използва различни медии и материали, според спецификата на проекта - скулптура, инсталация, видео, рисунка, печатна графика, керамика и стъкло. Вдъхновяват я места, хора, обекти, тяхното значение и функция, както и идеята за това, как те могат да бъдат променени, вкарани в абстрактното пространство на художественото произведение, което би могло да ги преобрази и засили значението им.
Някои други нейни участия:
Водна Кула Арт Фест, Хладилно депо „Подуяне“, София ’16 / акция с вагон, с участието на публиката
„Морето не за една ваканция“, Грийнпийс България, 2016 / сериграфия
Фестивал на съвременната керамика, Галерия „Райко Алексиев“, София 2015/ керамика
„Минотавърът в своя капан”, галерия Вал.Арт, Пловдив 2014/ стъклени пластики
Фестивал „Западен парк”, София 2012 / инсталация, стерео картички, видео
Нощ на музеите и галериите, Пловдив, 2012 / инсталация, с участие на публиката
„Чудовища и феи”, Галерия Кредо Бонум, 2012 / рисунки
Чешки център, София 2012, „Кларо ест скло“ / стъкло и керамика