“Не можеш да забраниш всичко, което отхвърляш”, заяви днес германският вътрешен министър Томас де Мезиер по повод искането на политици от десницата Германия да забрани бурките.

Той засегна темата при представяне в Берлин на нова концепция на МВР за сигурност.

Де Мезиер уточни, че и той бил против бурките, но не можело да се забранява всичко, което не се харесва или приема. Още повече, че в конституцията е залегнала свобода на вероизповеданията, както и носене на съответното облекло.

Християндемократът се дистанцира от вътрешни министри на федерални провинции от десницата (всяка провинция има свое правителство – б. р.). Вчера те разпространиха 27 свои предложения с оглед подобряване на сигурността в Германия. Наред с увеличаване на числения състав на силите за сигурност се настоява и за въвеждане на забрана за носене на бурки.

Вътрешният министър обяви следните мерки, залегнали в новата концепция за сигурност:

1. Повече персонал за Федералната полиция, Федералната криминална служба и контраразузнаването. Де Мезиер не посочи цифри, но водещи медии оповестиха, че става въпрос за нови 4600 щатни бройки в службите за сигурност. Най-много от тях – 3250, се отпускат на полицията.

2. Затягане на режима спрямо мигранти, извършили престъпления и представляващи заплаха за сигурността на страната. Такива хора трябва незабавно да бъдат арестувани и депортирани по бърза процедура. Същото се отнася и за бежанци, които се представят под фалшива самоличност.

3. Който участва в терористични операции в чужбина и има германско гражданство редом с чуждо, немското да му се отнема.

4. Отчасти да падне лекарската тайна при пациенти, заподозрени като терористи. Вече има случай на лекуван в психиатрия, който е бил медицински освидетелстван като опасен за обществото, готов на убийства и самоубийство. Става дума за атентатора от Мюнхен, който изби 9 души и се самоуби.

5. Разкриване на нов отдел от 450 души IT специалисти. Сред основните им задачи е наблюдение на Даркнет. В тази интернет платформа, която е закодирана и клиентите не могат да бъдат разпознати, атентатори си набавят оръжия.

6. Основната отговорност за гарантиране сигурността засега е на Федералната полиция. Има идея при атентати тя да бъде подпомагана и от германската войска – Бундесвера, но това трябва да реши парламентът. Предложението беше направено от канцлерката Ангела Меркел, подкрепи я и министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен.

Вътрешният министър уточни, че новата концепция за сигурност е реакция вследствие атентатите миналия месец във Вюрцбург, Мюнхен и Ансбах. Министърът проявявал разбиране към загрижеността на населението и опасенията му от нови нападения, но добави:

“Никой не е в състояние да гарантира абсолютна сигурност. Длъжни сме обаче да направим всичко възможно в тази посока.”

Християндемократът Томас де Мезиер изрази надежда, че концепцията на МВР ще бъде подкрепена и от съуправляващите в Берлин социалдемократи. Така тя ще може да бъде приета още през този мандат на коалиционото правителство, който изтича догодина.