Удовлетворен съм от резултатите и отличната организация, при която бяха проведени оценката на качеството на активите на банките и последвалият стрес тест на банковата система. Като министър на финансите за мен е от огромно значение, че резултатите показват, че не е необходимо ангажирането на публичен ресурс за подкрепа на стабилността, ликвидността и доверието в нито една банка.

Заделеният от правителството фискален буфер, който служеше като потенциална застраховка за запазване на стабилността на банковата система, ще бъде използван за плащания по дългови падежи, с което отпада нуждата от рефинансирането им с нов дълг.

Това гласи официално изявление на финансовия министър Владислав Горанов, след като по-рано днес управителят на БНБ Димитр Радев обяви първи резултати от проведените стрес тестове на банковата система.

След като хвали професионализма на служителите от БНБ, Горанов казва, че така българската държава е изпълнила стриктно препоръките на Европейската комисия и че е уверен, че "освен реализирането на партньорския ангажимент, с приключилата процедура правим поредна сериозна стъпка към укрепването на банковия надзор в България, осигуряване на прозрачност и поддържане стабилността на банковата система и защита интересите на вложителите".

"Вярвам, че съвместните усилия на отговорните политически партии в българския парламент, на държавните институции и на цялата банкова общност стоят в основата на стабилизирането на общественото и международното доверие в българската финансова система след злополучните събития от 2014 година", продължава той.

Финансовият министър напомня, че всички парламентарно представени партии са подкрепили промените в Закона за банковата несъстоятелност и в Закона за гарантиране на влоговете, приели са Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници и така са спомогнали за по-ефективен банков надзор и по-добра защита на спестяванията на хората.

Същият разумен подход надделя и при избора на новото ръководство на БНБ.

Очаквам и съм уверен, че същото високо ниво на професионализъм ще бъде приложено и при оценката на качеството на активите на пенсионните и застрахователните дружества. Това е пътят за поддържането  на цялостна стабилност на българската финансова система, заключава в оптимистичен дух Горанов.