Ситуацията в Крим изглежда зловеща. Руската разузнавателна служба ФСБ съобщи в сряда, че е предотвратила серия атаки на въоръжени украинци на полуострова. Минути по-късно Владимир Путин обвини прозападното правителство в Киев, че е избрало терора пред мира. Междувременно незабелязано за външния свят Русия започна да прехвърля военна техника в Крим, който Путин анексира през пролетта на 2014 г.

Какво става? Както винаги, в непрозрачния свят на неокремлинологията никой не знае. Но две години, след като Путин прати "зелени човечета", а в действителност дегизирани руски командоси, да превземат Крим, напълно възможна изглежда нова военна офанзива. Кримският "парламент" заяви, че Украйна вече е започнала необявена война. Украйна твърди, че предполагаемият заговор е фантазия на ФСБ.

Новата криза в Крим изникна от нищото. В източните области Донецк и Луганск всекидневно има сблъсъци между проруските бунтовници и правителствени сили, като през последните седмици те стават по-тежки. Но на Перекопския провлак - тясната ивица земя между Крим и украинската южна Херсонска област, е спокойно. Там не е имало битки дори през 2014 г., когато Путин извърши заграбването на територии.

Всичко това води до подозрението, изказано от бившия шведски премиер Карл Билд и други, че Русия може би ще нахлуе отново.

Когато дойде август, Путин е във форма. Предишните му нахлувания съвпаднаха с олимпийските игри - време, в което международната общност е с отвлечено внимание или е в отпуск. Грузия бе нападната през 2008 г. след игрите в Пекин, а Украйна - през 2014 г. след зимните игри в Сочи.

Има и други благоприятни обстоятелства това лято. Президентските избори парализираха САЩ, а кандидатът на републиканците Доналд Тръмп намекна, че като президент може да признае руското анексиране на Крим. Той, изглежда, не е наясно къде е в момента Украйна. В същото време Европа е объркана след гласуването на "Брекзит" и продължаващата миграционна криза.

Превземането на Крим изглеждаше добра идея и бе постигнато изключително лесно. Както обаче отбеляза руският писател Леонид Каганов, това бе нещо като да откраднеш скъп телефон без зареждачката. Регионът, който преди бе полуостров, днес на практика е остров. Путин обяви планове за строителството на мост през Керченския проток, който да го свърже с Русия, но повери работата на свой приятел от детинство - Аркадий Ротенберг. Вероятно мостът няма да бъде завършен скоро.

В това време кримчаните, повечето от които все още подкрепят Русия, страдат от поредица спирания на тока и други неуредици. През ноември 2015 г. украински активисти взривиха електропроводите към Крим, като потопиха домовете в тъмнина. Хората вечеряха на свещи, фабриките затвориха, а през първите няколко дни дори светофарите спряха да работят. Уязвимо е и водоснабдяването на полуострова. Той получава цялата вода по Северно-Кримския канал, който сега е в Украйна.

На този етап, изглежда, има три възможни сценария.

► Единият е, че Путин ще се опита да се възползва от поредната криза, за да убеди страните от ЕС да вдигнат санкциите, наложени заради конфликта в Украйна.

► Друг вариант е той да подготвя ограничено военно нахлуване, вероятно за да отвори безопасен коридор, който несъмнено ще включва електроцентралата в близкия украински град Херсон.

► Третият сценарий е той да планира нещо по-голямо.

През пролетта на 2014 г. имаше спекулации, че Путин ще иска да изгради сухопътен коридор, който да свързва сепаратистките Донецка и Луганска области с Крим. Това щеше да включва прогонване на украинските сили от пристанищния град Мариупол и настъпление по бреговата линия. Кремъл озвучи и идеята за Новорусия - историческа псевдоединица, включваща южните и югоизточните рускоговорещи региони на Украйна.

Нищо от това не се случи, но един сухопътен коридор би бил наистина привлекателно решение на сегашните притеснения за Крим и отведнъж ще разреши руските краткосрочни и дългосрочни инфраструктурни проблеми. Ще има и политически дивиденти. От гледна точка на Кремъл по-нататъшна авантюра в Украйна окончателно ще покаже слабостта и некадърността на Запада.

По времето, когато американските плувкини открито се подиграват на руските си съпернички в басейна, това ще бъде разплата и за допинг скандала и за опитите руските спортисти да бъдат изхвърлени от олимпиадата. Путин полага големи грижи за спорта. Докладът на Международната антидопингова агенция (УАДА) за подкрепяното от руската държава допингиране бе обявен от Русия за западен заговор. Путин може да покаже кой командва.

----

* Авторът е журналист от британския вестник "Гардиън", откъдето препечатваме статията. Бил е кореспондент на изданието в Русия и е бил изгонен оттам. Автор е на книгата "Мафиотската държава", посветена на режима на Владимир Путин.