ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ
БРЮКСЕЛ

Европейската комисия ще предложи през юни да се създаде енергийна агенция на ЕС, която да договаря доставките от името на всички държави членки. Предложението се основава на инициатива на полския министър-председател Доналд Туск за т.нар. енергиен съюз в ЕС.

"Става дума за  агенция за купуване на газ и енергоносители, която ще има последната дума в тази търговия," каза еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, представяйки план за намаляването на външната енергийна зависимост на ЕС. Комисията ще представи предложението на среща на държавните и правителствените ръководители от ЕС през юни.

От шест точки в полското предложение ЕК приема пет като напълно съответстващи на съществуващото европейско закнодателство в сектора, каза Йотингер. Общото договаряне на доставките на енергоносителите ще ги оптимизира и ще помогне те да поевтинеят и да се ликвидират сегашните разлики в цените между различните държави. Те се значително по-високи там, където пазарът е монополизиран от един доставчик, каза комисарят.

Планът на Комисията за енергийната сигурност предвижда стрес тестове за устойчивостта на държавите членки на енергийни кризи. Те ще симулират ситуация, в която доставките от традиционните източници прекъсват и ще изпитват готовността на властите да попълнят дефицита от резерви, алтернативни доставчици, преминаване към други горива и енергийни източници.

Йотингер каза, че ЕС приема проекта "Южен поток", но той не представлява интерес за Европа в краткосрочен план, защото предлага ново трасе но не и нов източник на доставки. Пълият капацитет на газопровода ще се постигне за три години, каза той. "Приемаме го, правим правен анализ, но не знаем какви количества газ в какви страни ще постъпват", каза еврокомисарят.

"С България водим много положителни разговори за "Южен поток" и обръщаме внимание на българските власти до каква степен сегашното им междуправителствено споразумение с Русия не отговаря на европейското законодателство", обясни той.