Държавата иска 1200 лева мито за инвалидна количка, получена чрез дарения преди повече от година. Тогава такса не е била наложена, но по-късно от агенцията установяват несъответствия на возилото с изискванията за освобождаване от мито. Мъжът, който ползва количката, е с 95% увреждания и живее с 230 лева на месец, съобщава Нова тв.

32-годишният Димитър Йорданов се оказва длъжник на Агенция "Митници" с 1200 лева. Това е инвалидната му пенсия за близо половин година.

Преди повече от година от агенцията казват, че мъжът не дължи мито за количката тип скутер, внесена от Съединените щати чрез дарения. Пише го и в декларацията.

В становище от агенцията обясняват, че случаят е един от 35-те, установени след проверка по сигнал за злоупотреби, подаден от Европейската комисия. С тези характеристики количката на Митко не може да се внесе без мито. Защо преди година е могла, няма ясен отговор. От митницата предложили на Митко един-единствен вариант – да даде парите на разсрочено плащане.

Мъжът обжалва решението пред директора на Агенция „Митници“, пари за адвокати и дела няма. Притеснява се пак да моли за дарения.

„Единственият вариант е да продам инвалидната си количка. Както винаги казвам, това са моите крака и все едно да ми вземат краката“, заявява Митко.