"Баща ви не е добре", пише световноизвестният режисьор Майкъл Мур в открито писмо до Иванка Тръмп, дъщеря на кандидат-президента Доналд Тръмп.

Прочутият либерален документалист моли Иванка да се намеси и да обуздае татко си.

Иванка Тръмп представи кандидатурата на баща си на конгреса на републиканците в Кливлънд. Снимка БГНЕС

"Пиша ви, защото баща ви не е добре", обръща се 62-годишният Мур към щерката на милиардера. "Неговите коментари и поведение стават все повече и повече странни и откъснати от реалността. Той се нуждае от лечение. И вярвам, че само вие можете да го проведете."

Според Мур г-жа Тръмп изглежда умна жена, на която Доналд вярва.

"Мисля, че той ще ви послуша. И трябва, защото той вече не е просто заплаха само за себе си, той  заложи следващият президент на САЩ да поеме по пътя на злото. Той насърчава и дава благословия на откачени и умопомрачени хора да убият Хилъри Клинтън. Животът й сега е в по-голяма опасност, отколкото е бил, и трябва ли да се случи нещо, което ще тежи не само на неговата съвест, но и на тези, които са най-близо до него, ако те стоят със скръстени ръце и не предприемат нищо", пише Мур.

И съветва Иванка да вземе спешни мерки:

"Казвам това с най-голяма доброта и загриженост за вас и знам, че ще направите правилното нещо. Изведете го от този път, далеч от тълпите. Още сега. Тази вечер".

Доналд Тръмп направи скандално изказване преди няколко дни в Северна Каролина, което разгневи демократите и милиони американци.

„Хилари иска да премахне Втората поправка. Ако тя получи възможност да избира своите съдии,  тогава вие, приятели, нищо не можете да направите. Макар че привържениците на Втората поправка може и да могат, не знам...", заяви той многозначително на митинг в Уилмингтън, без да довърши думите си.

Втората поправка на Конституцията е свещена за консервативните американци. Според нея правителството във Вашингтон не може да ограничава правото на притежаване и носене на оръжие. А под "своите съдии" милиардерът имаше предвид висшите съдии от президентската квота.

В предизборния щаб на Клинтън веднага окачествиха изявлението като опасно.

"Човек, борещ се да стане президент на САЩ, не трябва да предлага насилие под каквато и да е форма", коментира ръководителят на щаба Роби Мук.

Сенаторът демократ Крис Мърфи нарече думите на Тръмп "заплаха за убийство", а комитетът за политическо действие "Приоритети на САЩ", подкрепящ Клинтън, заяви, че Тръмп е "предложил някой да застреля Хилъри Клинтън". В социалните медии мнозина обвиниха републиканския кандидат, че призовава за ликвидиране на конкурентката си за Белия дом.

Пати Дейвис, дъщеря на покойния президент Роналд Рейгън и Нанси Рейгън, написа унищожителен коментар във фейсбук за Доналд Тръмп, в който нарича "нагли" и "ужасяващи" подстрекателствата по адрес на Хилъри Клинтън.

Пати Дейвис. 

"Вашият нагъл и ужасяващ коментар беше изслушан от нормални и достойни хора, които изтръпват при вашата привързаност към словесното насилие. Но бе чут и от поддръжниците ви, много от които радостно и гневно крещят по вашите митинги. Думите ви стигнаха и до хора, които седят там някъде сами в стая, заключени в собствените си тъмни фантазии и които виждат в необузданото насилие начин да блеснат пред света и просто чакат идеи. Да, г-н Тръмп, думите имат значение. И това прави изказването ви още по-ужасяващо."