- Г-н Маринов, случващото се в БСП напоследък като че ли потвърждава впечатлението, че партията не е в особено добра кондиция. Споделяте ли това мнение?

- Естествено, че не е в добра кондиция. Големият въпрос е дали новото ръководство ще успее да я оздрави, да я изправи на крака. Много е наивно да изискваме това да се случи за няколко месеца, да се преодолеят неща, които са натрупвани поне през последните 15 години. Ясно е, че има определени разделения, има зависимости, има насложили се лоши практики. Това хич няма да е лесна задача. Корнелия Нинова дойде в резултат на една много сложна комбинация и конфигурация, в която всеки има свои собствени интереси. Голямата трудност пред Нинова е дали ще може да се еманципира от тези влияния и интереси. Както виждаме и сега, при процеса на номиниране на кандидат за президент си пролича, че има различни групи, които са готови на всичко, за да наложат своите интереси.

- Номинацията на кандидат-президент обаче като че ли за пореден път бе наложена отгоре, при това под давлението на Георги Първанов и АБВ.

- Не смятам, че това е така. Кандидатурарата на ген. Радев е издигната на определени места. Не толкова масово, както на познатите партийни фигури. Теорията, че това е кандидатура на Първанов няма потвърждение. Първанов се опитва да си го присвои. Вие виждате, че има една борба чий е кандидатът. Това, че Първанов го е направил генерал, нищо не значи. Първанов много хора е направил генерали. А и това не е негово лично решение.

Ясно беше, че трябва да се търси човек, който е неангажиран с партийните ръководства, за да може да послужи на тази цел. Истински голямата цел е не толкова да се издигне една обща кандидатура, а да се върви към някаква консолидация на левицата с оглед на бъдещи процеси.

- Смятате ли, че кандидатурата на ген. Радев ще спомогне за подобна консолидация?

- Ами да, това е една доста добра кандидатура, убедителна е, харчи се, както се казва. Очевидно причинява уплах в опонентите. Защото всъщност ако приемем, че Бойко Борисов се кандидатира Радев го бие по всичките му силни страни. Все пак Радев е истински генерал, не е направен генерал заради длъжността, която е заемал. Той е израснал по цялата кариера на военния. Боен генерал. Добра е кандидатурата, аз дори се учудвам, че успяха да намерят толкова добра кандидатура. Той ще бъде равностоен на Бойко Борисов, аз не виждам кой друг кандидат на ГЕРБ би могъл да му се опре.

- Значи според вас, ако ГЕРБ не издигнат Борисов, ген. Радев най-вероятно ще спечели вота.

- Ако има друг кандидат на ГЕРБ, той ще влезе в изборите с много сериозен личностен дефицит. Няма никакво значение, че Радев не е политически популярен. Той много лесно ще стане разпознаваем, висш военен е, а армията все още е една уважавана институция. В България, когато се говори за разпознаваемост на политиците, те обикновено са разпознати с лоши неща. Много малко са политиците, които са популярни в добрия смисъл на думата. Номинацията на БСП е добро попадение, но има голямо значение как ще се направи кампанията, кой ще бъде вицепрезидента. Тук трябва да се бапансира с една интелектуална, по-визионерска фигура. Но това е изпълнимо и обслужва дългосрочните политически цели. Според мен левицата се консолидира с оглед на това да играе по-важна роля в едно бъдещо управление. Аз съм направил още преди няколко месеца прогнозата, че най-вероятно се готви голяма коалиция от германски тип.

- Как ще коментирате обаче критиките на Татяна Дончева към БСП и процеса на номинацията на левия кандидат-президент?

- Не мога да си обясня тази стъпка на Дончева. Тя обича да оригиналничи. Понякога това дава добър резултат, понякога не. Може би е имала някакви лични претенции. Но малко сърдито се дръпна и аз не виждам какво печели. Друг е въпросът, че Дончева последователно не желае да се идентифицира като лява. Членовете на БСП си я припознават по инерция, защото който е излязъл от партията, го смятат за ляв. Но Дончева има друга тактика. Тя иска да се представя като центристка, отворена във всичко посоки, твърди, че няма леви и десни решения, което е абсолютно невярна теза. Какво точно иска да постигне, на мен не ми е ясно.

- Обнадежден ли сте за бъдещето на БСП?

- Не. Отношението към един добър кандидат за президент. от какъвто България има нужда е едно, а отношението към партията е съвсем друго. Това, че БСП правят една добра стъпка, не е в състояние да обърне моята лична преценка. Аз се опитвам да предвидя какво ще се случи. Смятам, че ще стане консолидация на левицата - под това разбирам БСП и АБВ - но не твърдя, че това е непременно добро за България. Предивждам, че ще има голяма коалиция, но съвсем не съм сигурен, че това ще е направено по начин, който ще е добър за България. Може просто да се окаже един хитър трик, за да се окопаят здраво във властта, Да се получи нещо от типа на тройната коалиция. БСП тепърва има да отговаря на много сериозни въпроси. Когато става въпрос БСП да определи своята идентичност, своята политика в едни други избори там тепърва остава да видим.

С президентските избори се справят добре. Действат разумно. Ако ген. Радев постигне добър резултат, стигне до втори тур и изборите са с непредизвестен край, това ще бъде нещо доста значимо. Но трябва да се види дали ще се използва този импулс.

- Преди време Борисов каза, че ако ГЕРБ загуби президентските избори, ще има предсрочни парламентарни. Смятате ли, че това наистина ще се случи?

- Да. Той търси повод за предсрочни избори. Защото, независмо какво говорят публично, те разбират, че ГЕРБ влиза в низходяща тенденция. И ще се опитат колкото може по-рано да направят избори, за да постигнат по-добър резултат. Ако бъдем безпристрастни, една голяма коалиция ГЕРБ-БСП-АБВ ще бъде доста стабилна. Те много добре ще се разберат помежду си.

- Ще бъде стабилна вътрешно, но дали ще има толкова голямо обществено доверие?

- Като имате предвид, че горе-долу половината от избирателите ще са гласували за тях, няма да стоят толкова зле.

- Да, но голяма част от тези избиратели гласуват за тях точно защото са опоненти.

- Знаете как това ще се обясни - ще се даде за пример Германия, изключително трудната външна обстановка, заплахите... 

- Ще свършат ли работа тези аргументи?

- Не знам. Зависи. Аз не казвам, че една голяма коалиция е ненужна. Ако тя се направи наистина в името на България, в името на това големите проблеми да бъдат решени, това би било чудесно. Но не изключвам да се направи по други причини.