Факти:

1. Няма медали за България от спортната олимпиада в Рио. Има много медали за българчетата от математически, програмистки, физически и други олимпиади по света.

2. Само за тази година бюджетът за подготовка на спортните олимпийци е 40 милиона лева. Няма бюджети за олимпиади по математика и т.н. (бюджетите са им качени на сайтовете на министерствата).

3. На всяка олимпиада български спортист се дъни с допинг или друга глупост. На всяка олимпиада по математика или програмиране българските ученици или студенти печелят медали и стават за пример. И международни компании искат да сключват договори с тях.

Та, пита се в задачата - ‪#‎Кой и ‪#‎Защо иска зорлем да превърне една нация от математици в спортни батки. И то по най-тъпия начин, с методи от 60-те години на ХХ век.

Защо приоритет е борбата, а не електрониката? Защо приоритет е хвърляне на чук, а не програмиране? Защо приоритет е бокса, а не квантовата механика?

И то, забележете, тези 40 милиона са средства за "елитарни спортисти", а не за стадиони или площадки за масов спорт. Та, кога ще влезем в XXI век?

Тотално сбъркани приоритети на много правителства поред. Както често казвам, ако не знаеш накъде си тръгнал, има огромен шанс да не стигнеш никъде.

----

* Любомир Аламанов е комуникационен специалист. Текстът му е публикуван във фейсбук, заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.