България се вълнува днес от това кой предаде на Турция издирвания Абдуллах Бююк. Проблемът е, че той е личен враг на президента Реджеп Ердоган. Познавайки нрава на лидера, много хора съвсем не без основание се притесняват за съдбата на Бююк. Още повече, в Турция се чуват все повече призиви за връщане на смъртната присъда.

Вероятно доста време ще бъде нищен въпросът кой носи вината за случилото се. Подобен нашумял случай, но с щастлив край, имаше преди няколко години в една добре позната страна на другия край на света - Бразилия. Само че там човек, издирван от съседна Боливия, бе измъкнат след невероятно приключение и получи политическо убежище. А организаторът на всичко това - външният бразилски министър Антониу Патриота, бе свален от поста си.

Какво се случи?

Рохер Пинто Молина е сенатор от План "Прогрес за Боливия" - Национална конвергенция. Това е главната опозиционна сила в бедната южноамериканска страна.

На власт там е Движението за социализъм, а лидерът му Ево Моралес кара трети мандат като президент. Моралес е типичен представител на лявата вълна в Латинска Америка. И подобно на колегите си от други страни в региона предизвика промяна на конституцията, която му позволява да се кандидатира до живот. За целта Моралес дори обяви гладна стачка през 2010 г. В момента той кара трети мандат. Няма как – Ево не иска да властва, ама народът не го пуска.

Пинто Молина е земевладелец и бивш губернатор на най-северната провинция Пандо. Той е един от най-яростните критици на Моралес. В същото време обвинява в корупция наследника си на губернаторския пост, който е приближен на президента.

Рохер Пинто Молина бе прехвърлен тайно от Боливия в Бразилия.

В отговор  управляващите обвиняват Пинто Молина, че е замесен в убийството през 2008 г. на 12 индианци, които били симпатизанти на Ево Моралес и участвали в контрапротест в негова подкрепа. Разстрелът е извършен в град Порвенир, провинция Пандо. Властите твърдят, че индианците нападнали обществени сгради. По това време политикът вече не е губернатор. Но скоро срещу него е повдигнато и обвинение за времето, по което е бил начело на провинцията. Според прокуратурата тогава той продал 200 декара земя само за 17 000 долара.

И двете обвинения така и не са доказани. Но срещу Рохер Пинто Молина се води яростна кампания в медиите, контролирани изцяло от правителството.

И на 25 май 2012 г. сенаторът влиза в посолството на Бразилия в боливийската столица Ла Пас и иска политическо убежище. На 8 юни властите в Бразилия съобщават, че са удовлетворили молбата му и Пинто Молина може да дойде в тази страна. Боливийското правителство и лично президентът Ево Моралес обаче отказват да дадат безопасен коридор на опозиционера. В отговор бразилското посолство засилва сигурността на беглеца, като слага решетки на прозореца на стаята му. Отделно му е предоставен кабинет за срещи.

Рохер Пинто Молина се укрива в дипломатическата мисия 454 дни. На 23 август 2013 г. той напуска посолството тайно с микробус, придружен от бразилски военни. Пътуването е изключително рисковано и трае 2 часа. В крайна сметка сенаторът успява да премина в Бразилия.

Операцията е организирана от временно управляващия посолството Едуарду Сабоя. Но неин вдъхновител и мозък е външният министър Антониу Патриота. Той знае, че организирането на бягството ще му струва поста. Но знае също, че властите в Боливия са подчинили изцяло съдилищата. Там почти няма опозиционер, който да не е обвинен в някакъв заговор срещу държавата и лично срещу президента Ево Моралес.

Антониу Патриота бе най-прозападният човек в първото правителство на президентката от български произход Дилма Русеф. По-консервативните кръгове в управляващата лява коалиция не го гледаха с добро око.

Предшественикът му (2003-2011) Селсу Аморим бе авторът на идеята за създаването на нещо като тройна ос Бразилия-Иран-Турция.

Докато Антониу Патриота открито настояваще за сближаване със САЩ и Западна Европа. Отгоре на всичко е бил посланик в САЩ. И най-голямата наглост - женен е за американка. Ето това най-левите кръгове в коалицията не можаха да му простят. Наричаха го "нагъл кариока". (Кариока е всеки, роден, отраснал и живеещ в Рио де Жанейро - б.а.).

Дилма Русеф не можа да устои на натиска и уволни Патриота. Но фактът, че го назначи за постоянен представител на Бразилия в ООН, говори колко много президентката държи на "наглия кариока".

Само за две години на поста - от 2011 до 2013 г., Патриота успя коренно да промени външната политика на Бразилия. И страната обърна гръб на Иран.