Ако се утвърди практиката на прибързана екстрадиция, ще се появят голям брой молби за такива граждани и от други държави, смята ген. Бриго Аспарухов, член на Националния съвет на БСП. Според него управляващите са били толкова експедитивни с екстрадицията на турския гражданин Абдуллах Бююк, защото са се притеснявали, че ако не изпълнят искането на южната ни съседка, това ще влоши отношенията ни.

"Създава се подозрение за политическа сделка между България и Турция", отбеляза той пред Дарик радио.

Българската страна не е отчела въведеното в Турция извънредно положение, смята още Аспарухов.

"Няма страна в света, която би си позволила екстрадиция в такава гореща, противоречива ситуация с едно искане: "Дайте ми го, защото той е забъркан в организиране и подпомагане на терористични актове или е взел участие в подготовката за военен преврат". Освен това, предавайки по такъв бърз начин, на ръба на закона, както заяви самият премиер, говори, че има много смущаващи неща в това бързо предаване на турския гражданин Бююк на родината му", заяви генералът.

Аспарухов каза още, че предаването на турския бизнесмен на Ердоган нарушава и човешките му права:

"Ако трябва да проявим хуманност, съгласно международното право, България има основание да се интересува от по-нататъшната съдба на този турски гражданин, защото той е предаден от нас на турското правосъдие и ние трябва да се грижим за това дали този гражданин - основателно или не, ще бъде подложен на репресия, съд и т.н."