Мат Деймън (45 г.) е американски актьор, сценарист и продуцент, носител на “Оскар” (заедно с Бен Афлек) и на ”Златен глобус” за най-добър сценарий за филма “Добрият Уил Хънтинг”. След дълга връзка с Уинона Райдър през 2000 г. идва раздяла. Пет години по-късно се жени за Лусиана Баросо, раждат им се три дъщери. Деймън има още една дъщеря от първия си брак, която също е при него. Многодетното семейство живее в Лос Анджелис.

Мат Деймън от години подкрепя Демократическата партия. Сега твърдо застава зад кандидатурата на Хилъри Клинтън за президент на САЩ. В разгара на президентската кампания холивудската звезда дава интервю за сп. “Шпигел”, което публикуваме с незначителни съкращения.

- Господин Деймън, живеем в бурни времена, това се отнася и до САЩ. Смятат ви за либерален демократ, ангажирате се политически и извън снимачната площадка. Как оценявате актуалната предизборна битка между Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп?

В САЩ сме изправени пред важно решение. Едната алтернатива за избор действително е опасна за целия свят, в това съм напълно убеден.

Кандидат-президентът Донълд Тръмп. Снимка БГНЕС

Ще ви разкажа само един анекдот: Преди 30 години издателят на сп. “Ролинг стоун” Ян Уенър направи интервю с Тръмп и в уводния текст написа, че Тръмп нямал ръце. Оттогава Уенър получава по пощата поне веднъж годишно писмо от Тръмп, което съдържа снимки от ръцете му и коментар: “Та тези ръце не изглеждат толкова малки! Ако погледнеш на този темперамент у някой, който вероятно ще се сдобие с президенска власт, то това наистина е страховито.”

- Вие възнамрявате ли да се включите активно в предизборната борба?

Да, ще се ангажирам с кампанията на Хилъри Клинтън и ще съм й на разположение с всичко, което тя желае от мен. Абсолютно! Твърде много е заложено на карта. Много съм загрижен за децата си, ако Тръмп стане президент.

- Но и недоверието към Клинтън е голямо. Много от американците я смятат за представителка на политическото статукво, което народът отхвърля. Можете ли да си го обясните?

Естествено, че го разбирам. И при вас в Европа е така. Хората имат усещането, че политическата система ги загърбва. Поради тази причина те избират радикалния обрат, все едно какви биха били последиците. За мен референдумът във Великобритания за Brexit действително беше стряскащ. Никога не съм предполагал, че ще стане така. Това още повече увеличи страха ми по отношение на Тръмп. Той подава същите сигнали и хората са готови да го слушат. Може би заради това, че системата действително ги пренебрегва.

- Като холивудска звезда и публична личност върху какво бихте могли реално да повлияете?

Да си призная честно, нямам понятие. Знам само, че би било егоистично да не правиш нищо. Стана много трудно да говориш с хората за политика, камо ли да промениш твърдото им мнение. Днес всички живеем в “ехокамери”, които все повече ни пречат да се чуваме един друг. Длъжни сме незабавно да се възправим срещу това.

- Приятелят ви Бен Афлек дали вече ви е попитал искате ли да играете в неговия филм за Батман?

В този, който сам снима? Веднага бих се съгласил! Подбирам филмите си според режисьорите, а той е един велик творец. Има само един проблем. Когато снима сам, той в повечето случаи си отрежда най-добрата роля и така досега сме се разминавали.