СИМОНА РУСЕВА

Настъплението на “Даеш” на Изток хвърли в тревога САЩ и Запада. Терористичната ислямистка групировка в Афганистан и Пакистан беше предвождана от Хавиз Сайед Хан (44 г.), известен още и като мулла Сайед Ораказай. Сега той е мъртъв, обяви днес говорител на Пентагона. Главатарят е бил покосен от дрон.

Това е станало на 26 юли при американска атака в афганистанската провинция Нангархар, но вестта е оповестена едва сега.

Явно от Пентагона са се въздържали, докато не съберат достатъчно доказателства. В миналото няколкократно беше съобщавано за ликвидирането на Хафиз Сайед, но той се оказваше жив.

“Смъртта на Хафиз Сайед значително ще отслаби операциите на ислямистката групировка в региона и опитите й да привлича джихадисти”, оповести Гордън Троубридж, говорител на Пентагона.

Още през 2015 г. Държавният департамент на САЩ окачестви Хавиз Сайед Хан като “глобален терорист” и бос на “Даеш” в Хорасан – Иран, Централна Азия, Пакистан и Афганистан. В престъпната групировка участват предимно висши талибани от Пакистан и Афганистан.

Преди да застане начело на “Даеш” за региона, пакистанецът Хафиз Сайед Хан е бил командир на “Техрик и Талибан” ( в превод «Движение на пакистанските талибани”). Едва миналата година той положи клетва за вярност пред боса на радикалните ислямисти Абу ал Багдади.

Вашингтон и правителството в Кабул многократно са изразявали тревога от пипалата на "Даеш", стигнали до Афганистан. Престъпната групировка действа предимно в източните части на размирната страна. Миналия месец беше извършена мащабна офанзива срещу нея на афганистанската войска, подкрепяна от САЩ. Тогава бяха ранени петима американци.

Сайед многократно беше обявяван за мъртъв. Подобна вест беше разпространена през юли 2015 г. – убит бил при атака на дрон. От "Даеш" отрекоха. Последното подобно съобщение беше от януари т. г., разпространи го афганистанското радио «Толо нюз», позовавайки се на администрацията в Нангархар.

Сега от Пентагона уверяват, че смъртта е застигнала Хафиз Сайед Хан на 26 юли тази година.