Шефът на "Спешната помощ" в София Георги Гелев и заместникът му по лечебната дейност д-р Ангел Ангелов са предложени за уволнение. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков днес на извънреден брифинг, на който бяха разисквани проблемите на спешната медицинска помощ у нас. 

Предложенията за уволнение идват след проверка, разпоредена от здравната министърска Таня Андреева след случая с починалата фотографка Елизабет Димитрова. Близките на починалата посочват като причина за смъртта ѝ закъснението от 55 минути на екипа на "Спешна помощ". Жената снимала абитуриентски бал в столичния квартал "Надежда", след тържеството ѝ прилошало и припаднала до колата си. Сигнал до "Бърза помощ" бил подаден веднага, но колата пристигнала след почти час, без дефибрилатор и необходимото оборудване за интубиране.

От Министерството на здравеопазването опровергаха информацията за забавянето на линейката, по техни данни тя е пристигнала за 18 минути. Зам.-министърът на здравеопазването посочи, че проверката в центровете за спешна помощ е показала лоша организация на работата, липса на кандри и недостатъчен контрол. Той припомни, че приоритетът на здравното министерство през тази година е именно спешната помощ и се изготвят поръчки за инвестиции на стойност 22 млн. лв, които ще са за изграждане на центрове за спешна помощ и линейки. Според Пенков ще са необходими 140 млн. лева за подобрения в сферата на спешната помощ.

Потърсихме д-р Георги Гелев за коментар, с намерението да покажем неговата гледна точка по случая. Отговори ни мъж, който затвори веднага с репликата "това е частен номер". При повторно обаждане стана ясно, че господинът познава доктор Гелев, но "това е частен номер", и отказа да се представи.

В момента в Центъра за спешна медицинска помощ в София-град работят 90 лекари, а щатните бройки са 189, посочи д-р Пенков. За 1 месец в центъра са необходими 30 екипа, но през март и април са работили съответно 20 и 21. 

В деня на инцидента на разположение са били 11 екипа и 10 коли на "Спешна помощ".

"Как да изпратим реанимационен екип, след като нямаме", каза д-р Ангел Ангелов, директор "Медицински дейности" към ЦСМП-София.