МВР започва изграждането на контролно-пропускателни пунктове във вътрешността на страната за справяне с трафика на нелегални мигранти.

Това съобщи пред БНР директорът на Националната полиция главен комисар Христо Терзийски.

За момента такива КПП-та ще бъдат изградени само в района на Бургас.

„Изграждането на контролно-пропускателни пунктове, освен на традиционните места, ще има и на второстепенни, третостепенни и горски пътища, така че да предприемем действия още в най-малкия периметър, в който можем да пропуснем хора, които нелегално са пресекли нашата граница”, каза Терзийски.

Преди няколко години бил засечен превоз на бежанци от границата до София с 50-местни автобуси.

„След това преминаха на микробуси – 20-местни, докато сега имаме случаи, в по-голямата си част на задържани трафиканти, с леки автомобили, с малки микробуси или с ванове”, даде пример Терзийски.

Междувременно от статистиката, която полицията публикува, става явно, че мигрантският натиск от посока югоизток се е увеличил. Вчера бе съобщено, че започва специализирана полицейска операция за противодействие на незаконната миграция и каналджийството.

Това е наложено от усложнената среда за сигурност - в сравнение с месец юли, когато на денонощие са предотвратявани по 100 опита за нелегално преминаване на границата, то през август те са над 200, каза главният секретар Георги Костов. По думите му само предния ден на българо-турската граница са спрени 11 групи с общо 220 нелегални мигранти, които не са успели да преминат на наша територия.

На ГКПП-Капитан Андреево е засечен и автомобил, в който били укрити двама чужди граждани. Друга група от 13 чужденци пък била засечена и недопусната да влезе през гръцко-българската граница.

Припомняме, че в подкрепа на полицейските и военни сили, разположени по българо-турската граница, са командировани 150 жандармеристи. От агенция „Фронтекс” са поискани допълнителни 200 служители, които би трябвало да пристигнат до края на следващата седмица. Те са изключително добре подготвени - с високопроходима техника и термовизионни камери и ще бъдат от изключително голяма полза в най-натоварените от страна на миграционен натиск месеци - август и септември, когато увеличението на опитите за преминаване е почти двойно, допълват от МВР.

По данни на ГД „Гранична полиция“ от началото на август общо 1858 мигранти са направили опит да влязат незаконно в страната.