Ситуацията не е розова, а нормална, заяви днес пред бТВ Петър Андронов - председателят на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България (АББ).

Така той коментира резултатите от стрес тестовете в банковия сектор, оповестени миналата седмица.

[[nid:43185]]

„Стрес тестовете показаха, че банките имат достатъчно капитал спрямо изискванията в европейския регламент“, смята Андронов.

Водещият припомни, че ситуацията с КТБ се случи след изказване на тогавашния гуверньор на БНБ Иван Искров, че банковият сектор е стабилен. И попита възможно ли е да се повтори това.

Андронов отговори, че ако тогава е говорила само Централната банка, сега оценката е на 900 души и девет оценителски компании със световно име, които не биха рискували реномето си просто така.

"Проучването продължи два месеца, но стрес тестът е нещо рутинно. То се прави всяка година. Само че този път знаехте за него. По-важното беше оценката на активите, защото съмненията бяха, че позициите, отбелязани в отчетите на банките, не са съвсем надеждни", каза Андронов.

Помолен да коментира информацията за две банки, които са с неудовлетворителни резултати, шефът на АББ отвърна, че те имат капитал над минимално изискуемия и паралелите с КТБ са неуместни. Нуждата от допълнителен капитал при тях пък е в рамките на изпълнимото и далеч от всякакви критични нива“.

Андронов допълни, че при тестовете се проучва всичко. Оценителите трябвало да проверяват вътрешни и лоши кредити. На практика те проверили 75 на сто от кредитния портфейл. А в Европа стигали едва до 20 процента. Проверява се абсолютно целият портфейл, без значение дали банката има клонове извън страната или извън ЕС, като се започва с най-големите кредити.

Няма възможност някоя банка да е укрила информация, категоричен бе Петър Андронов.

"Никой не е казал, че няма лоши кредити, добави той. - Видяхме какви прекласификации е направила Централната банка. 665 милиона допълнителни провизии или обезценки, каквито има в доклада, са точно заради лошите кредити, върху които се добавят допълнителни резерви от банките. 665 милиона са и много, и малко. На фона на обема на банковата система са прилична малка сума, защото са под един процент. От друга страна, на фона на проверения портфейл, е една допълнителна резерва, която би била подходяща и достатъчна на този етап.“

По думите на Андронов доверието към банките, измерено с депозити, не спира да расте вече 7-8 години, т.е. от първите сигнали на кризата.

„Ситуацията не е розова, а нормална. Изводите не трябва да водят до самодоволство. Искаме Централната банка да продължи да прилага този строг подход, който имаше по време на проверката, и да държи тези стандарти високи.“

Според него ситуацията в Турция не застрашава банковата система у нас.

Любимир Дацов - финансов анализатор и бивш зам.-министър, също смята, че ситуацията с българските банки е нормална.

"Показателите са два пъти по-високи спрямо стрес тестовете на европейските банки. Само че ние забравяме, че стрес тестовете на т. нар. европейски банки са за 51 банки - най-добрите в Европа, а не в цялата банкова система. Може да се каже, че българските банки издържаха този стрес тест и то с много добри резултати", каза той пред БНТ.