Амбициозна, почти фантастична проява на земеделска технология очаква реколта тази есен. От останките на изоставена леярна в Нюарк, Ню Джърси, собствениците на „Аеро Фармс“ строят нещо, за което смятат, че ще се превърне в най-голямата вертикална ферма на света. Тя трябва да произвежда до хиляда тона зелена маса годишно, разказва „Гардиън“.

Дали обаче това производство може да се класифицира като „ферма“, е въпрос на вкус. Зеленчуците ще бъдат произвеждани с технология, известна като аеропоника. Растенията се отглеждат във вертикални ивици легла, без участието на пръст, слънчева светлина и вода.

„Хапнах малко от тукашната рукола – казва мениджърът за Ню Джърси Крис Кристи след скорошно посещение във фермата. – Чудесна е на вкус. Не й трябваше дресинг.“

Фермата трябва да създаде нови работни места, големи инвестиции и местно производство за пазара на хранителни стоки. Идеята е да се произвеждат повече зеленчуци на по-малко пространство, при това без вреди за околната среда, тоест без негативни влияния върху местната екосистема.

Компании като „Аеро Фармс“, развиващи се в този сектор, целят да променят земеделието. Авторите на идеята за вертикално земеделие го наричат „Третата зелена революция“ – явно в съпоставка с успехите на „Епъл“ и „Тесла“. Вярват, че това е отговорът на проблема с глада при главоломно нарастващото световно население.

От „Аеро Фармс“ твърдят, че продукцията им е отглеждана без пестициди и изкуствени торове, което би трябвало да привлече и купувачите на биопродукти.

„Определено виждаме нуждата от здравословна храна“, казва Лата Реди, вицепрезидент по корпоративната социална отговорност на една от инвеститорските компании.

Някои може и да се притеснят доколко технологията все още може да се нарече земеделска, щом растенията вече не се отглеждат в земята, но според Карълин Димитри, директор на изследователските програми за хранително-вкусовата промишленост в Нюйоркския университет, въпросът е чисто финансов. Градският тип фермерство е на мода, но засега цената на продукцията е много висока и докато технологията не се масовизира, няма изгледи за лесна реализация на зеленчуците. Технолозите обаче прогнозират огромни количества стока, което би трябвало да свали цената при продажба.

Тук ги няма хилядите акри открита земя с хора, работещи на полето, без никакъв контрол над слънцето и дъжда. Обучени технолози сноват между зелените редици, проверявайки показатели като температурата. Атмосферата във фермата е повече като във фабрика или лаборатория. Растенията се отглеждат във вани със среда, заместваща пръстта, и под силно светодиодно осветление на вълни, които хлорофилът лесно превръща в химическа енергия.

Идеята за аеропонно и хидропонно земеделие не е нова, но едва напоследък набира популярност в реалния сектор. Скептицизмът в тази сфера е нормален, но с нарастването на населението, което може да достигне 9 милиарда души до 2050 г., намирането на нови методи за производство на храна се превръща в необходимост, смятат от „Аеро Фармс“.

"Площад Славейков"