Аритметиката на соцлидера на БСП Сергей Станишев, която приложи в изборната нощ, и с която обоснова победата на БСП и ДПС срещу ГЕРБ и Реформаторският блок, се оказа вярна. Но малко крива.

Тогава Станишев пресметна, че управляващите партии ще вземат 8 места в следващия Европарламент срещу 7 за двете двете опозиционни партии. И се оказа прав. Това, което лидерът на ПЕС обаче не пресметна е, че двете десни формации всъщност са взели повече гласове от формациите, излъчили кабинета "Орешарски".

Или поне това става ясно от окончателните данни от вота, които Централната избирателна комисия обяви току-що.

ГЕРБ е взела 680 838 гласа, което се равнява на 30,4% и й дава право на 6 места в ЕП. Втора е БСП с 424 037 гласа. Те представляват 18,93% от гласовете и отреждат четирима евродепутати. Толкова се полагат и на ДПС. За движението са гласували 386 725 души, което представлява 17,27 на сто от всички гласове. Коалиция "България без цензура" (ББЦ) пък си е спечелила 238 629 гласа (10,66%). Те й дават право на две места в ЕП. Реформаторският блок получава последното едно място. За десните са гласували 144 532 души, което се равнява на 6,45 на сто.

Така, простата аритметика показва, че разликата между гласовете за БСП и ДПС и тези за ГЕРБ и реформаторите, е 14 438. 

От имащите право на глас 6 533 828 души са гласували 2 361 943. Избирателната активност е 35,15%.

15-ият ще бъде първи

ЦИК обяви и къде преференцията е сработила. Там също няма изненади. "Щастливецът" по погрешка Момчил Неков, поставен под номер 15 в листата, пререди първия - лидера на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев. За Неков са гласували преференциално 8,05% от избирателите на левицата. Преференция за лидера са дали едва 5,61%. 

Също така, без изненада вторият в листата на реформаторите - Светослав Малинов измести първата - Меглена Кунева. За Малинов са гласували 27,1% от всички гласували за листата на десните. 

Абсолютно припознат от избирателите на ГЕРБ пък е бил водачът на листата - Томислав Дончев. Номерът му в кръгчето са заградили 15,91 на сто от гласувалите за партията.

Преференции в листата на ДПС са били под функционалния минимум от 5%. Нещо, за което от движението заявиха, че ще работят още при приемането на новия Изборен кодекс. 

Въпреки че вчера се появиха информации, че вторият в листата на ББЦ Ангел Джамбазки може би е изместил първият Николай Бареков, оказа се че това не е така. Все пак между тях има малка разлика.

Кой пращаме в ЕП

Въпреки че ЦИК има още два дни, за да приеме решение с имената на бъдещите евродепутати, ето как изглежда ситуацията до момента:

ГЕРБ, без разместване в партийно подредената листа, праща в Европарламента: Томислав Дончев, Андрей Ковачев, Мария Габриел, Владимир Уручев, Ева Паунова и Емил Радев.

Коалиция за България ще изпрати: Момчил Неков, Сергей Станишев, Илияна Йотова и Георги Пирински. Преди вота   Станишев бе заявил, че ще се откаже от евродепутатското си място. След вота обаче не потвърди това си намерение. Ако все пак го направи, то тогава за Брюксел заминава поставеният под номер 5 в листата Достена Лаверн. Ако се откаже и Неков - и четвъртият - Петър Курумбашев.

Самият Некое сякаш е потънал вдън земя, но до медиите достигат информации, че средите около Станишев работят активно, за да си осигурят отказа му да замине за Брюксел, включително чрез обещания за високи държавни постове.

След като в изборната нощ поставеният на второ място в листата на ДПС Делян Пеевски обяви, че се отказва от мястото в ЕП, то излиза, че движението праща там: Филиз Хюсменова, Неджми Али, Илхан Кючюк и Искра Михайлова.

ББЦ изпраща Николай Бареков и Ангел Джамбазки.

Реформаторският блок - Светослав Малинов.