Пълен хаос, едни липсващи 500 000 лв., от които няма и следа, и цели съдебни сгради, за които строителят е взел парите и е казал "ще видим...". Това е картинката, която се очерта, след като днес Висшият съдебен съвет се събра извънредно в средата на вакацията си по инициатива на Комисията за управление на собствеността (КУС), да решава спешни имуществени въпроси.

През юни всички имоти на съдебната власт преминаха от Министерството на правосъдието за стопанисване към ВСС. Днес от изложението на Михаил Кожарев - председател на КУС, стана ясно, че тогава държавата дала уж 6 млн. лв. на Съвета за доизкарване на годината, пък те се оказали... три.

Как 6,8 млн. лв. стават на 3?

На 30 юни са одобрени на хартия 6,867 554 млн. лв. Тези пари включват както инвестиционни средства, така и средства за поддържане, данъци и такси и т.н. Като извадим данъците и таксите и параграф "Издръжка", сумата трбява да е 5, 862 723 млн. лв. Тези средства обаче не са реално постъпили във ВСС от Министерството на правосъдието, а изненадващо са влезли 5 344 078.

Губят се около 500 000 лв., които са в процес на изясняване защо не са ни преведени. Сравнявайки приетите договори, направените разплащания, бъдещите разплащания и всички други задължения, не съвпадат парите, които са по постановление и парите, които реално са преведени. Заради това предстои проверка още веднъж къде се губят тези пари, но сигурното е, че се губят. Сигурното е, че трябва да има 500 000 лв. отгоре.

Той допълни, че на всичкото отгоре са с вързани ръце, защото инвестиционна програма се прави само при налични пари – не могат да правят планове с числото, което имат "на хартия". Председателят на имотната комисия продължи да изрежда, че трябва да се извадят още 1,394 млн. лв. - задължения по изпълнявани в момента договори и други 219 412 лв. за неотложни ремонти...

Остатъкът е 3, 074 417 млн. - това са ни средствата от 30 юни до 31 декември т.г., заключи Кожарев.

Той се ожали, че, влизайки във владение като нов собственик, ВСС хем е трябвало да изготви своя инвестиционна програма до 31 декември, хем тя "няма да е точно тяхна", защото старият разпоредител със средства - МП, е започнало куп инвестициии, които те, разбира се, трябва да покрият с плащания.

Ако поискаме 10 или 12 млн. догодина, а не можем да похарчим прехвърлените 3 млн., те ще ни намалят бюджета. Затова сме принудени да направим собствена инвестиционна програма, но тя не може да бъде само наша, а да следва тази, която е била изготвена от МП със съответните приоритети, каза той.

И някои конкретни абсурди...

Включи се Галя Георгиева, която по традиция не пропуска възможност да критикува Министерството на правосъдието. Тя даде пример, че ходила в Районен съд - Пещера, който е показателен - там има чисто нова пристройка, но по нея има дефекти, строителят е фалирал, а сградата, която е паметник на културата, се руши но съдиите заседават в нея с риска за живота.  

Кожарев я допълни със започнато строителство на цяла нова сграда на РС-Несебър за 4,168 289 млн. лв.

Трябвало е да започне строителството през 2009 г. (когато правосъден министър е Маргарита Попова, б.р.) но досега по неясни причини, не е започнало. Всяка година МП ги залага тези 4 млн. в новия бюджет и всяка година държавният бюджет му ги дава. Всяка година идват тези пари в бюджета на МП! И тази година са дошли... И сега тези пари са предадени на нас.

Междувременно обаче – не мога да кажа по времето на кой министър, на строителя са платени авансово 400 000 лв. Но не се знае кога, защо са платени, къде са, ожали се Кожарев.

Тук членовете на Съвета се изпокараха, като някои напомнииха, че самите те са гласували въпросните 400 хиляди да се платят на фирмата-изпълнител.

Сред имотните абсурди бе посочен и инвестиционен проект за цяла нова съдебна палата на Варна за 150 млн. лв.

Няма кой в тази държава да даде такива пари за такава сграда, обобщи Кожарев.

На този фон, сред другите точки от дневния ред фигурираше и една - да се отпусне 1 брой конфискувана кола на Районен съд - Царево (съвсем скоро след бурни дискусии там бяха открити нови щатове заради свръхнатоварването с "мигрантски" дела, б.р.). Тъй като точката е извънредна, и медиите не виждаха за каква кола става въпрос, това стана ясно от една ядосана вметка на главния прокурор Сотир Цацаров:

Ама, районният съд БМВ Х-петица ли иска, подхвърли недоволно той, но все пак гласува точката.

По-късно през деня от МП обясниха, че парите за капиталови разходи са си толкова -   5 344 078 лв. от общите 6 867 554 лв.

1 088 658 лв. са за текущи разходи и издръжка, 396 058 лв. са за данъци, такси и административни разходи. Има и няколко по-малки суми, които са по други пера. Всички тези суми са намалени от разходната част на бюджета на Министерството на правосъдието и Министерството на финансите ги дава на ВСС.