Лидерът на СДС явно имаше някакъв предварителен сценарий, като опита да разиграе някаква много глупава сценка - каза, че няма да слуша и напусна. Избяга...

Така Димо Гяуров - бивш шеф на разузнаването и оттеглил се кандидат-президент, описа пред Нова тв случилото се снощи на инфарктната среща на РБ.

Явно очакваше (Божидар Лукарски, б.р.) аз да бъда много по-остър. Да, аз бях достатъчно остър. Остър по отношение на състоянието, по отношение на случващото се в РБ, остър по отношение на това, че не е възможно ей такива екземпляри да привнасят гласове към РБ – напротив, те изнасят гласове - каза мнението си Гяуров, който, въпреки че се оттегли, отишъл на въпросната среща само да благодари за номинацията.

Малко по-късно от СДС разпространиха позиция заради казаното от Гяуров.

"ПОЗИЦИЯ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ

Във връзка с изявленията на Димо Гяуров по Нова телевизия от тази сутрин, с обидни квалификации към председателя на СДС, заявяваме:

Националният изпълнителен съвет на СДС на 16.08.2016 г. взе решение, представителите на партията в Изпълнителния съвет на РБ да не участват в изслушването на Димо Гяуров. Затова, не само лидерът на партията Божидар Лукарски, а всички присъстващи от СДС на заседанието, напуснаха изслушването на Гяуров. Това са главният секретар Филип Кирев, народният представител Борислав Миланов, зам.-председателят на СДС Любен Петров и членът на НИС Юлиян Леков.

Мотивите на СДС за това решение са:

• Димо Гяуров помогна на Георги Първанов да стане президент, като скри папката с агентурното му досие. Той осребри тази постъпка с посланическо място в Унгария, където беше изпратен от Първанов.

• Димо Гяуров предпочете да застане на страната на кандидата на БСП - Георги Първанов срещу Петър Стоянов – един от безспорните лидери на десницата и успешен президент, и така се самоопредели от коя страна на политическата барикада се намира.

• С действията си през годините, Димо Гяуров не допринесе с нищо за издигане на авторитета на българската десница, а напротив – постъпките му принудиха СДС през 2012 г. да го изключи от своите редици.

Като взе предвид тези факти, СДС прецени, че е недопустимо такъв човек да бъде кандидат за президент на дясна коалиция.Изявленията му пред медиите след бутафорния му отказ да се кандидатира - че не одобрява процедурата за избор на кандидат, а иска отворени избори, бяха повече от несъстоятелни. Димо Гяуров, като човек, който е номиниран за кандидат, би трябвало да знае, че СДС предложи отворени вътрешни избори за номиниране на кандидата за президент, но това не беше прието. След като вече беше дал съгласието си да бъде номиниран, Димо Гяуров би трябвало да е наясно с процедурата, която е одобрена от всички партии в Реформаторския блок".

Гяуров стана вторият номиниран, който се отказва от надпреварата след бившия шеф на парламента проф. Огнян Герджиков.

"Аз дойдох да благодаря за оценката, която получих с факта, че споменават моето име, и да им кажа, че не съм кандидат."

Това обясни той снощи на излизане от централата. Генералът уточни, че не е съгласен с процедурата, по която се избира кандидат-президент на Блока. Според него е трябвало да има отворени избори и възможност да бъдат издигани кандидати не само от отделните партии, а от всички формации на гражданското общество. Гяуров се обяви срещу партокрацията, която в крайна сметка ще определи кандидата на блока.

Все още няма фаворит за кандидат за президент на Реформаторския блок (РБ), заяви след снощната среща съпредседателят на парламентарната група на Блока Найден Зеленогорски.

"За нас беше важно това, че всеки кандидат за президент разказа каква е визията му за президентската институция и отговори на въпроса накъде трябва да върви България. За нас евроатлантическата ориентация беше категорично подкрепена от всички кандидати, плюс ефективна съдебна власт, борба с корупцията и усилия в най-невралгичните точки на битието ни – образование, икономика, здравеопазване и отбрана", каза Зеленогорски.

На следващия Изпълнителен съвет във вторник ще се видят социологическите проучвания, допитванията в партиите и ще се търси механизъм за окончателно решение.

"Предпочитам да не съм аз, защото много искам да изберем човек, с много по-добри качества от мен".

Това каза Трайчо Трайков на излизане от централата на СДС, където беше сбирката на Изпълнителния съвет. Според него кандидатът на РБ "трябва да бъде човек, който да черпи мъдрост от своя житейски и професионален опит". Той трябвало да осъзнава къде иска да е България "и че можем да говорим като равни с останалия свят само от тази позиция, а не да се вцепенява от страх от един или друг диктатор".

Бившият министър на икономиката в предишното правителство на ГЕРБ и настоящ общински съветник от РБ допусна възможността Реформаторите да подкрепят кандидат на ГЕРБ. Той зави, че иска ГЕРБ да издигне "прекрасен кандидат".

Генералът от резерва Съби Събев не скри, че би приел да е кандидат-президент, ако го издигнат. Според него е добър знак, че се търсят кандидати и сред "запасното воинство", тъй като там има сериозна експертиза и опит. В коментар на оставката на командира на ВВС ген. Румен Радев, който е най-вероятната кандидатура на БСП и АБВ, Събев заяви, че се е учудил от това решение, тъй като според него Радев е имал добри изгледи за кариера.

"Има едно правило - капитанът последен напуска кораба. ВВС не са катастрофирали напълно, за да напуска той кораба. Тепърва започват сериозните усилия и инвестициите в модернизацията на ВВС", коментира още ген Събев.

Скулпторът проф. Велислав Минеков и депутатът от Гражданската квота Гроздан Караджов, които също са сред номинираните, отказаха коментар. Лидерът на Народната партия "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов не дойде, тъй като е болен.