Българският борец Елис Гури загуби на четвъртфинал в категория до 98 кг на класическия стил на олимпийските игри в Рио де Жанейро от шведа Фредрик Шьон с технически туш (0:9). Роденият в Албания здравеняк се надяваше скандинавецът да стигне до финала, за да го изтегли на репешаж. И българинът да получи шанс поне да стигне до схватка за бронза. Това обаче не стана, тъй като на полуфинала Шьон преклони глава пред кубинеца Ясмани Луго.

Срещу Шьон нашият състезател бе с изцедени сили, след като само половин час преди това имаше тежка битка на осминафинал. Първата част завърши 0:0, а във втората шведът набързо натрупа аванс от 8:0. Българският щаб оспорва две от точките, за да може срещата да продължи, но апелът не бе уважен и всичко приключи.

Преди това Гури записа две поредни победи. Той започна с безпроблемен технически туш (8:0) над алжиреца Хамза Халуиг за малко повече от минута. А на осминафиналите успя да надделее с 3:2 над агресивния Ревази Надареишвили от Грузия. След края на схватката и двамата борци дълго нямаха сили да напуснат тепиха. Нашият поведе с 3:0, а финалният щурм на грузинеца му стигна само за почетно поражение.

Елис Гури бе последната ни надежда за медал от класическата борба, а след това идва ред на състезателите от свободния стил, където България има повече представители. "Класиците" останаха с празни ръце.

А по-рано днес най-младият ни спортист на олимпиадата - 18-годишният Ангел Кодинов, завърши на 14-о място в дисциплината едноместно кану на 1000 метра. Той застана на старт в "Б" финала и там финишира седми. Зад него се нареди състезаващият се за Австралия ветеран Мартин Маринов, донесъл на България два медала от олимпийски игри в близкото минало.