Правителството на Германия обяви, че ръководството на Турция съзнателно сътрудничи с терористични групировки, предаде Нюз.ру.

От писмен отговор на канцлерството на въпрос на партията на левицата става ясно, че Анкара поддържа връзки с "Мюсюлманските братя" в Египет, различни бунтовнически организации в Сирия и палестинското движение Хамас, което е обявено за терористична организация от САЩ и ЕС.

Политиката на сътрудничество с тези групировки в Близкия изток е осъществявана в продължение на дълги години и с активното участие на Реджеп Ердоган, се казва в писмения документ.

Берлин признава, че от много години знае за връзките на турските власти с терористите, но едва сега го обявява  и то точно след като се възобновиха отношенията между Москва и Анкара, коментира тв каналът ARD.

Но и Кремъл неколкократно изнесе факти за близостта между Ердоган и джихадистите и за покупка на петрол от терористите на "Даеш". Тези разкрития бяха направени веднага след като Турция свали руски изтребител през ноември миналата година, отбелязва ARD. Сега обаче обвиненията са забравени.