Дори ако между Украйна и Русия нямаше опасно изостряне на отношенията заради Крим, поредният руско-украински газов спор щеше да бъде въпрос на време. Обикновено Москва и Киев започват да спорят един с друг за закупуването и транзита на газ в средата на лятото, като хвърлят в ужас зависещата от вноса на газ Европа.

Същото се случи и тази година. Миналата седмица Киев обвини руската страна, че не поддържа достатъчно силно налягане в транзитния газопровод. Същевременно мениджърът от "Газпром" Виктор Валов изрази опасения, че Украйна не подава достатъчно количество газ към подземните хранилища, поради което "през студената зима Киев вероятно няма да може да осигури газоснабдяването на западноевропейските страни".

Може ли да се случи така, че пред зимата Европа да трепери от студ? Изчисления на "Ди Пресе" показват, че "няма повод за паника". Въпреки намаляването на значимостта на Украйна в качеството й на транзитна държава, тя продължава да бъде страна, през която към Европа тече голяма част от руския газ - по-точно две пети от руския износ на газ към страни, които не влизат в бившия СССР, или 65 милиарда кубически метра годишно. Но при това самата Украйна, която в миналото бе най-важният клиент на "Газпром", тази година за първи път в историята си не закупи в Русия газ за собствените си нужди1.

Според Михаил Гончар - бившия зам.-шеф на управлението на една от украинските компании за пренос на петрол и газ и настоящ президент на центъра "Стратегия ХХI", причина за сигурността на транзита на руския газ към Европа са два фактора.

"Тук е необходимо да бъдат сравнени сборът на газа, необходим на Украйна за собствените й нужди, и транзитните обеми с тези обеми, които бяха подадени към газохранилищата през лятото."

А понеже собственото потребление и транзитът намаляха, донякъде по-малко започнаха да подават и към газохранилищата.

Например през 2005 г., когато на Украйна за собственото й потребление й трябваха 76,4 милиарда кубически метра газ, Русия доставяше чрез транзит в Европа още 121,6 милиарда кубика. Най-малкият коефициент от 6,8 бе отбелязан през 2011 г.,  но и тогава нямаше никакви проблеми с доставките за Европа. Миналата година пък коефициентът надвишаваше 9. За критично се счита значението на коефициента от 5,8, вследствие на което в случай на настъпване на студен февруари според Гончар в газохранилищата няма да има достатъчно налягане.

Тази година, въз основа на прогнозираните обеми от 32,1 милиарда кубика за собствените нужди на Украйна и транзита на 68 милиарда, украинците смятат да държат в хранилищата 8 милиарда кубика газ. При това там ще бъде подадена само част от този обем, тъй като на тези места вече се намират запаси, нарупани още през 2015 г.

"Тези данни дават коефициент 8. А това означава, че всичко е в пределите на нормата. Освен това имаме още два месеца за запълване на хранилищата", заяви Гончар.

-----

1Тази година Украйна внася газ от Полша и чрез интерконекторни връзки с Унгария и Словакия.

* Авторът е кореспондент в Москва на влиятелния германски вестник “Ди Велт”. Статията му е публикувана в австрийския всекидневник „Ди Пресе“.