Какво прави Анкара, когато трябва да каже нещо? Тя публикува строго подредени изречения в Анадолската агенция в очакване другите медии да подемат и да се постигне конкретна цел.

Така журналистът Илхан Андай от „24 Родопи“ описа пред Нова тв "посланието" от Турция към ДПС, дошло чрез медиите на Ердоган през последните дни. Той напомни, че на 11 август държавната информационна агенция е публикувала буквално 2 неща - че Анкара гледа ДПС под лупа за връзки между организацията на Фетхуллах Гюлен - ФЕТО и ДПС, т.е. - че "антитурските общи действия на ФЕТО и ДПС са обект на анализ".

На следващо място в съседските медии се твърди, че бившият шеф на военното разузнаване на България е посочил двама от ръководителите на партия ДОСТ като хора, свързани с Гюлен. Те са отрекли и това дава повод агенцията да се намеси в тяхно оправдание, като последват атаки срещу ДПС. Анадолската агенция не посочва имена, каза Андай, но те се появили няколко дни след това в сайтове и вестници.

Един младежки лидер на ДПС е сочен, че в нощта на 15-16 юли, когато вървяха драматичните събития, е поствал във фейсбук обидни неща за Ердоган, като върхът е негов постинг - следващата молитва от джамията за покойник да бъде за Ердоган. Постингът е на турски, обясни още Андай.

Той даде пример, че от югоизток наблюдават дори факти като това, че син на депутат от ДПС е завършил училището в софийския жк "Дружба", което е на Гюлен. В същия този център учи и дъщерята на друг депутат от друга партия – но пак партия, която се цели в тези 500 хил. гласа на българските турци.

Смея да твърдя, че почти целият политически елит в България е заразен от сектата на Гюлен – хайде да не я наричаме терористична... През годините, когато Гюлен държеше Главно мюфтийство, в България се организираха едни благотворителни вечери – присъстваха кметове, депутати, министри, на много високо ниво, сподели журналистът. Едва от 4-5 г. в България не съществуват техните бази, които се наричаха Дом на светлината.

Бившият шеф на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров сподели в студиото на Нова тв, че не трябва чак такова внимание да се обръща на подобни писания и че така Анкара е постигнала целта си, щом говорим за тяхното "политическо активно мероприятие".

На подсещането, че президентът Ердоган и и Ахмед Доган очевидно не са приятели, той напомни, че в началото не е било така.

В момента явно се дава сигнал – конкретен сигнал по отношение на ДПС, а може би по отношение на други политически сили - да внимават с отношенията си с ДПС. Това определено ще изиграе роля във вътрешнополитичеки план. Един или друг субект ще се съобрази при отношенията си с ДПС.

Но в никой случай не бива да допускаме да изглежда, че ДПС е някаква страхотна жертва на турския режим, каза Гяуров.

Андай прогнозира и че не бива да се изключва хипотеза в следващите 2-3 дни да има второ послание на Анкара относно т. нар турски партии в България.

Ситуацията коренно се промени след опита за преврат - каза той. - ДПС и ДОСТ не коментират в очакване на новото послание. 

Но ДОСТ са категорични, че след регистрацията те са т.нар. турска партия в България. В ДПС тече игра на послания: „Ледовете се топят, очаквайте новини...“

Другата седмица - сряда, четвъртък и петък много интересни хора заминават за Анкара (но отказа да каже имена, б.р.).

ДПС говори на избирателите си, че нещата не са както в началото на годината, когато се говореше за сблъсък между турска и руска партия. Аз смятам, че на изборите за президент висчките турски партии ще застанат от едната страна, прогнозира Андай.