София може да остане без "Спешна помощ". Лекарите от звеното започват протести в защита на шефа си д-р Георги Гелев, който разбра, че го уволняват от брифинг на зам.-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков. 

Готови сме да подадем колективна оставка в знак на солидарност с д-р Гелев. Той направи страшно много, разказаха медици от екипа на "Спешна помощ" пред камерата на Нова телевизия. Според тях, ако двумилионната столица остане без помощта им, може би най-накрая държавата ще обърне внимание на проблемите им.

Според директора на звеното в момента има огромен недостиг от лекари, което пречи на работата.

Редовно няма свободни екипи, защото никой не иска да работи за заплата от 600 до 800 лева при нас, каза д-р Гелев.

Според него стартовата заплата на младите лекари, които започват да работят в "Спешна помощ" трябва да бъде поне 1500 лв., за да се реши проблема с недостига на кадри. В момента трима от лекарите там са подали предизвестия за напускане заради лошите условия, при които работят.

Д-р Гелев бе нарочен за уволнение след проверка, разпоредена от здравната министърска Таня Андреева след случая с починалата фотографка Елизабет Димитрова. Близките й посочват като причина за смъртта закъснението от 55 минути на екипа на "Спешна помощ". Жената снимала абитуриентски бал в столичния квартал "Надежда", след тържеството й прилошало и припаднала до колата си. Сигнал до "Бърза помощ" бил подаден веднага, но колата пристигнала след почти час, без дефибрилатор и необходимото оборудване за интубиране.

От "Спешна помощ" обаче уверяват, че линейката е пристигнала на деветата минута след потеглянето за адреса, а по това време Димитрова вече е била починала. По норматив допустимото време за пристигане било 20 минути.

От вчерашния брифинг на зам.-министър Пенков д-р Гелев разбрал, че екипа на столичната "Спешна помощ" вместо да се разшири се съкращава с още 12 души. Освободените места от София според него щели да бъдат прехвърлени за медицински грижи в село Братя Даскалови.

Настоявам за среща с председателя на здравната комисия в парламента Нигяр Джафер. Писал съм писма до всевъзможни институции за проблемите ни, но няма никакъв отговор. Здравната министърка д-р Таня Андреева не иска да разговаря с мен, въпреки че съм искал срещи с нея, каза д-р Гелев.

Според него в случай че "Спешна помощ" разполага с бюджет от 4-5 милиона лева на година, качеството на обслужване на хората ще се подобри многократно.

Горе-долу толкова пари похарчиха официално политическите партии за предизборна реклама за евровота.