Председателят на Координационния център на мюсюлманите в Северен Кавказ Исмаил Бердиев обяви, че трябва да бъдат обрязани всички рускини, съобщава „Спектр.Пресс“.

„Всички жени трябва да бъдат обрязани, за да няма разврат на Земята, за да се намали сексуалността. Ако обрязването е валидно за всички жени, ще бъде много добре. Всевишният е създал жената, за да ражда деца и да ги възпитава. А обрязването не пречи по никакъв начин. От него жените не спират да раждат. Но пък развратът ще е по-малко“, цитира Бердиев „Интерфакс“.

Преди два дни правозащитната организация „Правна инициатива“ публикува доклад, в който се твърди, че до ден днешен в някои райони на Дагестан се практикува женско обрязване.

Според авторите на доклада Юлий Антонов и Саид Сиражудинов операциите се правят на момиченца от 3 до 12 години с цел да се отнеме чувствителността им и да ги „подготвят“ за ролята на жената. По време на хирургическата намеса частично или напълно се отстраняват клиторът и малките срамни устни на момичетата. При това обрязването се прави в домашни условия, без никаква стерилност.

В доклада се твърди, че подобни операции се практикуват сред аварските и други малобройни семейства в Цунтинския, Ботликския и Бежтинския район, както и частично в Цумадинския, Тляратинския, Гумбетовския и Унцукулския. 

Женското обрязване, което на практика е генитално осакатяване, е ислямска традиция, която се практикува основно в Африка - Сомалия, Етиопия, Египет, Мали, както и в Индонезия.