Иран не е давал на руските военни своята авиобаза "Хамедан". Това заяви председателят наа парламента Али Лариджани, цитиран от Нюз.Ру.

Той обаче допълни, че Москва и Техеран се борят със съвместни усилия срещу тероризма в Сирия.

На 16 август руското военно министерство обяви, че бомбардировачи "Ту-22М3" са използвали базата "Хамедан", за да поразят цели на "Даеш" ("Ислямска държава") в Сирия. Явно обаче става дума не за пълноценно използване на базата, а за временно разполагане там на самолетите. Руската бааза "Хмеймим" в Сирия е непригодна за такива бойни машини.

Али Шамхани - секретар на Висшия съвет за национална сигурност, уточни, че Иран е предоставил на Русия "своите възможности и инфраструктура", а също така въздушното си пространство.

Повод за обясненията бе скандал в парламента. Депутатът Хишматула Фалахатпише се възмути от факта, че Ислямската република е позволила на чуждестранни военни да действат на нейна територия. Той изтъкна, че иранската конституция не позволява предоставянето на военни бази на други страни.

Вчера САЩ разкритикуваха използването на "Хамедан" от страна на Москва. Говорителят на Държавния департамент Марк Тоунър изтъкна, че продажбата или доставката на военни самолети в Иран не може да бъде извършена без одобрението на Съвета за сигурност на ООН.