Австрйският лобист Петер Хохегер (67 г.) е задържан днес в клиника край австрийския град Грац, предстои утре да бъде преместен в следствен затвор във Виена, съобщи в. "Ди пресе".

Той е подсъдим по обвинение в тайни дарения на австрийския телеком за партията "Съюз за бъдещето на Австрия".

Хохегер се прочу у нас след като се оказа, че през 2006 и 2008 г. е получил 1,5 милиона долара, за да лобира за приемането на страната ни в ЕС. Това стана по време на кабинета "Станишев", а пиарка по договорите беше съпругата му Моника.

"Стигнал ли е бившият лобист Петер Хохегер твърде далеч? Направил ли е опит да води правосъдието за носа? Или пък по здравословни причини, предимно психически, не е бил в състояние да се яви на насрочено съдебно заседание? Последното многократно твърди адвокатът му Карл Шьон, но това не помогна. Сега основателят на консултантската фирма "Хохегер Комюникейшънс" е задържан с прокурорска заповед", пише "Ди Пресе".

Арестът е бил извършен в частната клиника "Свети Радегунд" край град Грац, където е бил на лечение. Преди това болницата е швейцарска.

Служителите на Темида обаче се усъмнили, че болничният му престой точно в този момент би могъл да е вследствие симулация.

И малко предистория

На 9 август Хохегер е трябвало да се яви на съдебно заседание по дело срещу него в съд във Виена. Тъй като не го е направил, прокуратурата издава заповед за арест, като се позовава на опасност подсъдимият да се укрие. Хохегер днес е бил настанен в следствения затвор в Грац.

По време на съдебното заседание, на което не се е явил на 9-и, съдът е  трябвало да определи окончателния размер на наказанието на Хохегер.

Той е осъден на първа инстанция още през 2013 г. на 2 години и половина лишаване от свобода по обвинение за даване през 2006 г. на 960 000 евро подкуп за партията "Съюз за бъдещето на Австрия". Според обвинението сумата е платил "Телеком Австрия" при посредничеството на Хохегер, който по това време е бил консултант на телекома. По време на процеса той отричаше всякаква вина.

Произнесената на първа инстнация присъда беше отменена на по-горното ниво. Окончателното наказание ще бъде определено от Върховния съд във Виена идния вторник, 23 август. Проформа оаче процесът не може да продъжи на следващото ниво, защото той трябва да чуе присъдата си лице в лице с магистратите - нещо, което не е направил.

"Дали Петер Хохегер ще напусне съда като свободен човек или ще бъде изпратен в затвор, предстои да видим", пише "Ди Пресе". Изданието припомня, че Хохегер е бил високо ценен като консултант дори от бившия австрийски министър на финансите Карл-Хайнц Грасер, който се е ползвал от услугите му.

След като се оттегля от активна дейност, Хохегер е живял предимно в малко рибарско селище край Рио де Жанейро, Бразилия, твърди изданието. Той често се е връщал в Австрия, където пред журналисти твърдял, че бил изкупителна жертва.

Запитан неотдавна от репортер на "Ди Пресе" какво би правил, ако го изпратят в затвор, Хохегер отговаря:

"Ще медитирам и ще напиша книга."

Ставало въпрос за автобиография, но никой политик не бивало да се притеснява. Животът бил впечатляващо пътуване и си струвало да го опишеш, твърди лобистът..