Да си на 10 години, да решиш 25 задачи наум и да се върнеш с медал. При това в конкуренция с още 760 деца. Това е направил третокласникът Виктор Шаовчев от Бургас, съобщи Нова тв.

„На мен забравиха да ми дадат листове и аз се гордея много, че без лист, като смятам 25 задачи наум, съм успял да изкарам поне бронз”, разказва малкият математик.

След 18 часа във въздуха, изпълнен с очаквания и с празен стомах, Виктор отива да прави това, което умее най-добре - да смята.

Не предполага обаче, че за разлика от другите състезатели, ще му се наложи да го прави наум.

„Още сутринта беше притеснен, а като си го взех, плачеше. Каза: „Нямах листове”. Трябвало е да се пише в свободното място между задачите, но той не е знаел. Справил се е със ситуацията и е решил да действа наум. Стегнал се е и е изкарал поне бронз”, добавя Силвия, майката на Виктор.

Малкият бил запален по математиката от сестра си Мила.

„В първи клас спечелих една сребърна купа и един златен медал. Купите бяха свършили и специално направиха една купа за мен. Интересни са ми и компютрите”, казва той.

Освен математиката и компютрите, място в сърцето на Виктор има и за акробатиката и спортните танци.

На олимпиадата по математика се състезаваха общо 760  деца от 15 държави. България е единственият представител от Европа. А от Сингапур, заедно с Виктор, се връщат още10 българчета. Всяко от тях с медал. Учениците спечелили седем златни, две сребърни и две бронзови отличия.