Ако искате да се возите в кола, която шофира сама, почакайте малко. Най-новият автомобил на Google няма волан и педали. От години интернет гигантът демонстрира технологията си за автоматично управлявани коли като натъпква тойоти, лексуси и други возила с камери и сензори.  Но за първи път тя показа собствен модел - симпатичен мини автомобил, който прилича на кръстоска между бръмбара на "Фолксваген" и количка за голф.

Няма смисъл от педали, спирачки и волан, защото колата се управлява от сензори и софтуер, съобщава компанията на своя блог.

Според съобщението умната количка може да засича препятствия на разстояние до 200 метра във всички посоки, като намалява скоростта, завива или спира. Скоростта ѝ е ограничена на 40 км/час за да няма рискове при евентуална катастрофа.

Оборудването е минималистично - няма показатели за скоростта, нито жабка или музикална уредба. Има две седалки, малко място за багаж, бутон за старт и спиране и дисплей, който показва маршрута.

Google не обяснява как колата се ориентира в пространството, макар че вероятно пътниците сами ще избират къде да отидат.
Самоуправляващата се кола все още няма име. Ако проектът върви добре, през следващите години Google ще пусне пилотна програма с колите в реални условия.

В момента четири щата д Калифорния, Невада, Флорида и Мичиган, позволяват движението на самоуправляващи се автомобили, но само ако зад волана им има шофьор. С помощта на съвременните технологии е възможно автомобили да пътуват в конвой или просто ако се "лепнат" за някой пред тях и го следват на определена дистанция.