Трима доброволци в Китай са се хранили три месеца с брашнени червеи като част от тестова програма за оцеляване в Космоса. У нас тези ларви се често са наричани и бели червеи. Те са популярна стръв за риболов.

В експеримента са участвали един мъж и две жени, които са прекарали 90 дни в изкуствената биосфера "Лунен дворец 1", изградена в Университета по аеронавтика и астронавтика в Пекин. Капсулата с площ 160 кв.м. е създадена за тестване на технологии за оцеляване, които в бъдеще може да се използват при продължителни космически мисии, съобщи New Scientist. 

Доброволците са отглеждали и събирали реколта от зърнени култури, зеленчуци и плодове, като с остатъците са хранили брашнени червеи. Всеки ден екипът е добавял към менюто си около десет ларви, експериментирайки с различни подправки и начини на приготвяне. Резултатите от теста все още не са публикувани, но доброволците изглеждат здрави и в добро разположение на духа след адаптирането си към новата си диета, казва Хонг Лиу, който е ръководител на изследването. 

"Брашнените червеи имат отлични хранителни съставки, високо съдържание на протеин и добро съдържание на важни аминокиселини", обяснява Лиу.

Предишен анализ на екипа му, публикуван през 2013 година, е открил, че около 76 процента от всяка ларва са протеини, а 6 на сто мазнини.