Обвинението поиска 3 г. условно, пак толкова забрана да заема висши държавни длъжности и 5 г. изпитателен срок за Цветан Цветанов. Днес са пледоариите по второто от делата срещу бившия вътрешен министър на ГЕРБ - за т. нар. шест "Не!", с които отказал да се приложат СРС-та срещу скандален МВР-служител.

Става въпрос за бившия шеф на РЗБОП във Велико Търново Орлин Тодоров. Интересно е, че в понеделник Цветанов вече беше оправдан по друго обвинение - че изплатил 50 000 лв. обезщетение за пенсиониране на същия Тодоров. Това станало, докато той е бил в следствения арест по обвинение в изтичане на секретни материали. Съдът обаче прие, че тогавашният министър е спазил закона и го оневини напълно.

Пледоарията по днешното дело бе при закрити врата, допълва БГНЕС. Прокурорът Калоян Ангелов отказал да каже каква присъда е поискал, но това стана ясно. По предишното дело на Цветанов пък му искаха 5 години наказание, и 5 г. забрана за държавни постове, но обвинението се продъни с гръм и трясък.

"Първо предупредих още, когато шумно беше прогласено това прокурорско намерение, че рискуваме да изкараме Цветанов целия в бяло, защото технологията на ползването на специални разузнавателни средства тогава е предвиждала министърът на вътрешните работи да е последният, който определя целесъобразността на ползването на СРС", предупреди един от предшествениците на Цветанов - Румен Петков пред Клуб Z още в средата на май. Не ми харесва идеята човекът, когото съм критикувал толкова през годините, да излезе целият в бяло."

Утре, петък, стартира трето дело срещу Цветанов - за незаконно подслушване.