В какъв ли ред да ги подредим, за да няма обидени?

Истината е, че музата на траш метъла се върна от отпуска с отлично наточен банциг, откри къде си беше забравила копчето за атомните барабани и в последните 12 месеца попиля от вдъхновение четирите най-големи в жанра - "Металика", "Слеър", "Мегадет" и "Антракс".

Нека бъде по хронология...

"Слеър", да "Слеър"! Repentless излезе през септември 2015 г. - първи албум след 3 години и загубата на Джеф Ханеман.

Безспорно най-тежката банда от 4-те показа, че... над 4-те милиона гледания на You Against You говорят достатъчно за това как групата върви нагоре, след като 30- години си копае на нивата безкомпромисно. За огромно съжаление - не само без Джеф Ханеман, а и Дейв Ломбардо. Когато си искрен, як и сам себе си обаче, в един момент рано или късно настигаш "Металика".

Титулната Repentless е като подарък за тези, които пазят в сърцата си чистия "Слеър".

Един съвет: никога не изключвайте от сметките "Антракс". For All Kings е второто (по хронология) отроче на новата 2016-а ., пръкнало се на 26 февруари. Абсурдно е, че "Антракс" толкова дълго мълчаха - през новия век имат само две тави! - че някои направо забравиха, че ги има. 

Evil Twin, която излезе далеч преди албума, идва да ни напомни, че роденият през 1960 г. Джоуи Беладона все още би искал да успява да пее "по онзи начин"... Но дали...

Със сигурност в новия "Антракс" има толкова много "Антракс"! А за извинение на Беладона нека напомним, че все пак от Големите четири, той е най-сериозният певец.

Ето още една доза от тази толкова мелодична и самобитна банда - Breathing Lightning:

Ако трябва да приравним тези групи с инквизитори, "Слеър" е онзи прям садист с мускулите и голямото жежко желязо, "Антракс" са някакъв извратен психо клоун, то "Мегадет" са тези, които в стерилна среда на операционна маса фино ще изтръгват мозъка през ушите ви... Песен след песен и албум след албум. Стараейки се при това да не загубите съзнание нито за миг, з да ви е гадно.

Dystopia бележи поредната крачка на "мега-Дейв" Мъстейн към върха, на който стои някогашната му банда - "Металика". От която е изхвърлен като коте... Чуйте титулната песен

Албумът на Дейв и Ко излезе на 22 януари, а коментарите са просто излишни. Текстът, музиката и всичко на творби като Post American World са актуални като новинарска емисия. Но само чуйте Poisonous Shadows:

И накрая... "Металика"! Най-доходоносната мултинационална (че и мултиконтинентална, откакто забиха И на Антарктида) корпорация в историята на метъла издаде нов сингъл преди 3 дни. И посочи датата 18 ноември за нов албум.

Hardwired е първото парче. А албума ни остава само да чакаме.

И един "бонус" трак: феновете до такава степен са превъртели, че си разпространяват и кометират - плюят или хвалят, дори "тайни" записи от новия албум, изтекли от студиото на "Металика". Като този:

Ами не - това не са те.