Президентите - Владимир Путин на Русия, Нурсултан Назарбаев на Казахстан и Алексанъдр Лукашенко на Беларус, подписаха днес договора за Евразийския икономически съюз, предаде "Лента.ру".

Документът бе парафиран в казахската столица Астана. Очаква се към трите държави в най-скоро време да се присъедини и Армения. Договорът влиза в сила от 1 януари 2015 г.

Страните участнички в договора гарантират свободно движение на стоки, услуги, капитали и работна сила, осъществяване на съгласувана политика в ключови отрасли - енергетиката, промишлеността, селското стопанство, транспорта. По този начин се формира най-големият общ пазар на територията на Общността на независимите държави (ОНД) от 170 милиона души.

"Географското положение на страните участнички позволява създаването на транспортни логистични маршрути не само от регионално, но и от глобално значение", отбеляза Владимир Путин.

Договорът се разработва от ноември 2011 г. Тогава Путин, Лукашенко и Назарбаев приеха декларация за евразийска интеграция. В основата му е залегнала правната база на Митническия съюз и Единното икономическо пространство, чиито действащи норми бяха осъвремени и приведени в съответствия с правилата на Световната търговска организация (СТО).

По същото време депутати от управляващата руска партия "Единна Русия" предложиха в бъдещия съюз да бъде привлечена България. Това бе обсъждано на организирана от тях кръгла маса. Участниците в нея предложиха в организацията да бъдат поканени още Унгария, Чехия, Финландия, Монголия, Виетнам, Куба и Венецуела.

От началото на кризата в Украйна неведнъж в България се отправяха призиви страната ни да влезе в Евроазиатския съюз. Лозунги с такова съдържание бяха издигани на проруски шествия и пред паметника на съветската армия.

Участник в шествие пред руското посолство в София издига лозунг "България в Евразийския съюз".
Снимка Николай Николов

Към Евразийския съюз се бе запътила и Украйна, след като президентът й Виктор Янукович отказа в последния момент да подпише споразумение за асоцииране с ЕС. Той открито каза, че влизането в оглавявания от Русия съюз е по-изгодно за страната му. Промяната в курса на Киев обаче предизвика кървави бунтове с над сто жертви в столицата. В крайна сметка Янукович бе свален от власт.