Поддръжката за приложенията в браузъра на Google Chrome ще бъде постепенно спряна, и скоро трите главни операционни системи - Linux, MacOS и Windows няма да имат достъп до магазина с приложенията Google Web Store.Те ще останат достъпни само в леката операционна система Chrome OS, обяви технологичният гигант.

Магазинът ще спре да показва Chrome Apps за трите платформи през втората половина на 2017 г. В началото на 2018 г. Chrome ще спре напълно да пуска Chrome Apps, като ще останат само добавките за него.

Според ръководството на американската компания приложенията на Chrome така или иначе не са популярни сред потребителите. Личната им операционна система Chrome OS, която се инсталира традиционно в леките и евтини Chromebooks пък разчита главно на тях за функционалностите си.

Освен това, пояснява в блога на Google продуктовия мениджър Рахул Рой.Чаудхури, практически всички програми имат онлайн еквиваленти, които работят на всички браузъри.

Според данните от Chrome Web Store това ще засегне малко потребители, но доста разработчици, които в последните 3 години от началото на услугата работят усилено, за да разширят магазина. За тях ще има евентуална възможност да пренесат софтуера си извън средата на Chrome. За някои програми, сред които много игри, това обаче ще е невъзможно.