Въпросът чия собственост са изгорелите тютюневи складове в Пловдив вече има отговор - три от тях са на италианска фирма, а четвъртият е на основателите на "Винпром Пещера".

Как обаче те се сдобиват с тези имоти и каква е историята им?

Изгорелите тютюневи складове бяха част от държавната фабрика „Пловдив-БТ“ до 2005 г. Тогава италианските бизнесмени, братята Паоло и Рикардо Каральо, купуват по-голяма част от базата. Това става чрез прясно създадената фирма „Р.И.П.А.“, чийто представител още от 2004 г. е Пиетро Луиджи Гиа – бивш почетен консул на Италия в Пловдив.

Клуб Z откри информация за 2 сделки – на 31 март 2005 г. е купен масивен склад, с административен адрес ул. „Екзарх Йосиф“ 13. На 15 юли същата година са придобити още два съседни тютюневи склада, с адрес ул. „Капитан Андреев“ 2. Чужденците са платили около 5-5,5 млн. лв. за имотите в Пловдив, ако се съди по балансовата им стойност в по-старите годишни финансови отчети.

Собственик на четвъртия тютюнев склад на ул. „Г. М. Димитров“ 29 е „Галакси инвестмънт груп“ със старо име „Галакси пропърти груп“. Това е дружеството за инвестиции в недвижими имоти на основателите на „Винпром Пещера“ Антон Щерев и Атанас Петров. Те са собственици на столичния хотел „Хилтън“ и държат дял в хотел „Радисън“. "Галакси" купува стария склад през август 2013 г. - на публичен търг заради дълове на пловдивската фирма "Минтекс" ООД, която го притежаваше дотогава. "Минтекс" фалира и дори вече е заличена от търговския регистър.

Няколко години по-рано, през 2008 г. фирмата „Сигма консултинг“, близка до Щерев и Петров, приватизира цигарената фабрика в Пловдив. По това време управлява правителството на Сергей Станишев (Тройната коалиция).

Следата "Булгартабак"

През 2005 г., когато италианците купуват складовете си, пловдивската фабрика е в системата на държавния тютюнев гигант „Булгартабак холдинг“ и едва ли продажбата на ценни имоти за милиони е ставала без знанието и съгласието на компанията-майка. Мощният холдинг се ръководи по това време от Георги Костов, а в управителния съвет са Радослав Бозаджиев, зам.-министър на икономиката тогава, и Румен Порожанов, по-късно станал финансов министър в кабинета на Георги Близнашки, а в момента изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“.

Интересен е и съставът на Надзорния съвет. До месец май същата година там личат имената на ключови фигури от кабинета на Симеон Сакскобургготски – вицепремиерите Пламен Панайотов и Лидия Шулева, финансовият министър Милен Велчев, земеделският министър Мехмед Дикме. Те са освободени на заседание през май, като промените са вписани през юни – тоест между първата и втората сделка за тютюневите складове. На тяхно място за избрани Валентин Първанов, който беше зам.-министър на икономиката, Кирил Ананиев, тогава зам.-министър на финансите, и Бюрхан Абазов, зам.-министър на земеделието по това време.

Корнелия Нинова, настоящият лидер на БСП, влиза в надзора на „Булгартабак“ едва в края на годината в качеството си на зам.-министър на икономиката.

Фирмата на Паоло и Рикардо Каральо не извършва дейност, няма приходи, но всяка година има най-различни разходи, свързани с имота. Така до момента дружеството е натрупало 4,95 млн. лв. загуба, като за 2015 г. отрицателният резултат е 216 444 лв.

Братя Каральо имат и друг бизнес в България. Компанията им „Енерджи ка“ е със 6,97 млн. лв. приходи за миналата година и 10,7 млн. активи. Занимават се с проектиране и изпълнение на инсталации – електрически, отоплителни, вентилация и климатизация, ВиК, противопожарни и др. Работят на всякакви обекти - заводи, хотели, молове, офис центрове, фотоволтаични паркове, ТЕЦ и ВЕЦ.

„Енерджи ка“ е започнала дейността си в България от 1998 г. като от сайта им става ясно, че са имали много поръчки покрай текстилния бизнес на Едоардо Миролио у нас.

Третата фирма на братя Каральо у нас е „Електро плюс“, която търгува с електроматериали, апаратура и съоръжения. Дружеството също се радва на стабилен бизнес – приходите й за м.г. са 9,52 млн. лв. спрямо 8,5 млн. лв. година по-рано.