Легендарният американски журналист Лари Кинг е прибрал 225 000 долара от черната каса на Партията на регионите на избягалия в Русия бивш украински президент Виктор Янукович, разкри депутатът Сергей Лешченко.

Лари Кинг бе едно от лицата на Си Ен Ен и в продължение на десетилетия правеше интервюта за медията.

Парите под масата са били дадени на Кинг, за да вземе интервю от тогавашния премиер Никола Азаров, потвърди и Севгил-Мусаев Боровик, главен редактор на интернет изданието "Украинска правда".

При това интервюто е било много "задълбочено". Първият въпрос е бил: "Какво харесвате във вашата работа?", а вторият "Какво не харесвате във вашата работа?". Премиерът отговарял и на двата въпроса как строят в Украйна футболни стадиони, пише изданието "Интернешънъл бизнес таймс". А когато Лари попитал: "Защо влязохте в политиката", Азаров отговорил: "Това е мъдър въпрос".

Лари Кинг разговаря с Никола Азаров. Шотскрийн

Разкритията около плащането на голямата сума на американския журналист дойдоха покрай разследването на ролята на Пол Манафорт в управлението на Украйна докато е бил съветник на Виктор Янукович в периода от ноември 2007 до октомври 2012 година. За това време US лобистът е получил 12,7 милиона долара от черната каса на Партията на регионите. След това разкритие Манафорт бе уволнен от кандидат-президента Доналд Тръмп, чийто шеф на предизборната кампания беше от няколко месеца.

От Националното антикорупционно бюро на Украйна разпространиха в петък 19 страници от разследването, в които личат тайните преводи. Не всички пари обаче са отивали в джоба на Манафорт уточняват следователите. Много от тях са били получавани от подставени лица.

Тлъсти суми от Партията на регионите е прибирала и германката Ина Кирш, която е ръководила Европейския център за съвременна Украйна. Съучредители на центъра са били трима депутати от партията на Янукович.

Все още няма официално обяснение или опровержение от Лари Кинг. Неговото предаване "Лари Кинг лайф", излъчвано по Си Ен Ен, е вписано в книгата за рекордите Гинес, като предаване с най-дълъг живот в ефир. Той е направил над 50 000 интервюта и почти няма политик или известен бизнесмен по цял свят, който да не е сядал на "горещия стол" срещу Лари. След над 25 години на екран Кинг напусна телевизията през 2010 година. В момента работи за спонсорирания на правителството на Русия канал RT.