Лидерите на Реформаторския блок ще се съберат отново в петък, за да преговарят кой да е бъдещият кандидат-президент от коалицията сред номинациите на Трайчо Трайков и Гроздан Караджов от Гражданския съвет, на Велислав Минеков от ДБГ и на ген. Съби Събев от БЗНС. Засега е по-скоро ясно, че последният ще е името за вицепрезидент, тъй като само той от кандидатите е заявил готовност да поеме функцията. Очакванията са на неформалната лидерска сбирка в петък да се излезе с предложение, което да бъде представено на Изпълнителния съвет на коалицията във вторник за решение.

Това стана ясно след поредната реформаторска сбирка, посветена на номинациите. Лидерът на НПСД Корман Исмаилов, който също бе сред кандидатите за президент, бе оттеглен от надпреварата. Мотивът на партията е, че това ще улесни процеса на избор. Преди това се оттеглиха още проф. Огнян Герджиков и бившият шеф на разузнаването ген. Димо Гяуров.

По думите на депутата Настимир Ананиев, ДБГ държат на номинацията на скулптора Минеков, въпреки заявката му, че ако той е кандидатът, РБ трябва да се разграничи от ГЕРБ. Според официалното изявление на Ананиев скулпторът е единственият автентичен граждански кандидат. От останалите кандитати ДБГ не приемат вариант Гроздан Караджов, защото на вътрешното им допитване от 800 души той е получил само 2 гласа. Затова шефът на щаба Найден Зеленогорски е заявил пред колегите си, че ако това е изборът, вероятно самият той трябва да подаде оставка от щаба, разказаха участници в заседанието. По думите на Ананиев обаче спрямо Трайков имало резерви заради "колебливото" отношение към "правилна" или "неправилна" номинация от ГЕРБ и заявката, че може да се оттегли при добра номинация от управляващата партия. 

СДС и ДСБ приемат и Караджов, и Трайков. Вторият обаче води по одобрение убедително според данните от социологическото проучване, поръчано от Реформаторския блок и дискутирано.

Около 54% от избирателите на Реформаторския блок предпочитат коалицията да има самостоятелна своя кандидат-президентска двойка за изборите на 6 ноември. Вариант за обща двойка с човек от ГЕРБ за президент и от Реформаторския блок за вице се радва на малко под 30% подкрепа сред десните избиратели. Има и процент от анкетирани, които не са посочили конкретен отговор. Това става ясно от резултатите от социологическо проучване, поръчано от коалицията за тестване на кандидатите за държавен глава, чиито имена днес обсъжда Изпълнителният съвет на коалицията. Проучването е правето от "Галъп" и в него има въпрос, посветен на опцията за общи действия с ГЕРБ, разказаха пред Клуб Z представители на ръководството на РБ. Извадката е на база избиратели на РБ. Има и второ проучване, но крайните изводи от него не се различавали особено.

Ген. Събев е "оглеждан" за вице и от среди в ГЕРБ при евентуален сценарий за обща двойка с РБ, научи още Клуб Z, след като лидерът на БЗНС и военен министър Николай Ненчев поиска общи действия и мандат да преговаря с Бойко Борисов. Засега това обаче продължава да е по-невероятният сценарий, освен ако самият Борисов не е кандидатът на управляващите, твърдят реформатори и ГЕРБ-ери. Обща номинация ще взриви отгово и самия РБ, тъй като ДСБ са категорично против подкрепа за партиен кандидат на ГЕРБ и вице от дясната коалиция.

Темата "кандидат с ГЕРБ е била загатната и днес. Този път министър Ненчев не е повдигал темата, но е заявил на излизане, че все още допуска, че Реформаторският блок може да получи покана от ГЕРБ за общи действия и тогава може да се мисли за нов развой. Той обаче е декларирал, че ще се съобрази с волята на останалите от дясната коалиция, ако те са мнозинство и ще се върви към самостоятелна номинация на Реформаторския блок. СДС, ДСБ и ДБГ засега са твърдо на вариант собствена номинация, както и голямата част от симпатизантите им. 

На този фон изглежда, че Трайчо Трайков с вице ген. Съби Събев е най-логичната комбинация, ако ДБГ смекчи в следващите дни позиция спрямо първия. Но историята сочи, че в Реформаторския блок обратите никога не бива да се изключват.