"Ауди" блъсна алпиниста Боян Петров и еколога Андрей Ковачев в Кресненското дефиле днес сутринта, съобщи БГНЕС. Първоначалната информация бе, че става въпрос за работници, поддържащи пътя.

Петров и Ковачев са броели прегазените животни по пътя Е79, по който ще продължава и ЛОТ 3-2 на автомагистрала "Струма". Целта им е било да докажат, че за да бъде магистралата строена през защитените територии, трябва да се направи тунел, както настоява и Европейската комисия.

"Ауди"-то е било управлявано от румънска гражданка, която загубила контрол над автомобила на ляв завой, уточниха от благоевградската полиция. Колата излетяла вдясно от шосето и блъснала двамата мъже в района на Османска чешма на входа на дефилето.

Пострадалите са отведени с линейка в спешното в Благоевград. Единият е изхвърлен зад 40-сантиметровата подпорна стена. И двамата са контактни, съобщават от болницата, но предстоят изследвания, от които ще се разбере колко сериозни са травмите им. По първоначални данни единият е с черепно-мозъчна травма, другият - със счупени ребра. Те ще бъдат транспортирани до "Пирогов" след стабилизиране.

Боян Петров е сред най-известните български алпинисти. Само тази година е покорил три върха с над 8000 м надморска височина - Нанга Парбат (8126 м), Анапурна (8091 м) и Макалу (8485 м). През 2014 г. също изкачи три осемхилядника. Андрей Ковачев е експерт по защитените територии, работи в Сдружението за дива природа „Балкани”.