Петко Николов е назначен за председател на Патентното ведомство със заповед на министър-председателя Бойко Борисов. От поста, поради навършване на пенсионна възраст, е освободен Камен Веселинов. Предложението е на министъра на икономиката Божидар Лукарски.

Петко Николов е завършил право в СУ „Св. Климент Охридски“, има докторантура по интелектуална собственост в УНСС. От 2003 г. до юни 2016 г. е председател на Комисията за защита на конкуренцията – една от най-важните институции в държавата, която трябва да се бори срещу тъмните и нелоялни практики на бизнеса.

През годините към ръководената от Петко Николов институция имаше редица обвинения, че не си върши добре работата. Дори премиерът Бойко Борисов е коментирал неведнъж работата на КЗК. Факт е, че след остро изказване на министър-председателя, комисията започна разследване за картел сред търговците на горива.

Името на Николов фигурираше и в изпратения до медиите през 2015 г. списък на лицата,  посещавали кабинета на банкера Цветан Василев в годините, когато той беше „силния човек“ във финансовата система, а и в държавата.

Управлението на Петко Николов ще бъде запомнено и с глобата, наложена през 2010 г. на издателя на „Капитал“ и „Дневник“ - "Икономедиа". Санкцията беше за нелоялна конкуренция по жалба на "Нова българска медийна група холдинг" на Ирена Кръстева.

През 2012 г. КЗК санкционира с рекордните 16 млн. лв. „Индустриал комерс“, вносител на "Хюндай", за забранени вертикални споразумения. От този удар можеше да се възползва най-вече тогавашният собственик на КТБ Цветан Василев, който внасяше "Киа".